Obnovljiva energija je vse cenejša

Stroški obnovljivih virov energije se močno približujejo stroškom fosilnih goriv. Vetrna in sončna energija postajata vse bolj konkurenčni strošku plina in premoga. Po poročilu s strani Clean Technica in Bloomberg New Energy Finance, je vetrna energija že popolnoma konkurenčna s plinom in premogom v nekaterih delih sveta, medtem ko ostala obnovljiva energija le še minimalno zaostaja za fosilnimi gorivi.

“Naše poročilo kaže, da sta vetrna in sončna energija v letu 2015 še bolj poceni. K temu prispeva vedno cenejša tehnologija in tudi nižji stroški financiranja,” je povedal Seb Henbest, vodja Bloomberg New Energy Finance v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. “Medtem pa sta premog in plina na trgu vse dražja. Vse višji pa so tudi stroški onesnaževanja okolja.”

Po izračunih v poročilu naj bi cene megavatne ure električne energije, pridobljene iz vetra, v letu 2015 padle za 2 ameriška dolarja, oziroma 1,75 evra, cene električne energije, pridobljene iz sonca, pa za 7 ameriških dolarjev, oziroma 6,13 evra. Po drugi strani naj bi se cene električne energije, pridobljene iz premoga povišale za 9 ameriških dolarjev, oziroma 7,89 evra. Cena vetrne energije za megavatno uro se tako vrti okoli 83 ameriških dolarjev, cena sončne energije okoli 122 ameriških dolarjev, cena premoga pa okoli 75 ameriških dolarjev.

 

To so vsekakor dobre novice za obnovljivo energijo. Če bo šel napredek v isti smeri, bodo obnovljivi viri energije kmalu postali cenejši od fosilnih goriv.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.