Kompakten fuzijski reaktor

Jedrska energija danes še vedno velja za enega najbolj učinkovitih načinov pridobivanja energije. Nova znanstvena odkritja na tem področju so zato toliko bolj presenetljiva.

Ameriška znanstvena skupina Lockheed Martin Skunk Works je pred kratkim objavila, da je ustvarila kompakten fuzijski jedrski reaktor, ki bi lahko spremenil način oskrbovanja z energijo. Raziskovalci zatrjujejo, da delajo na napravi, ki lahko ustvari čistejšo, varnejšo in bolj zmogljivo energijo kot kadarkoli v zgodovini človeštva.


Tradicionalna jedrska energija se ustvarja s pomočjo cepitve – delitve atome. Jedrska fuzija pa deluje po drugem principu – fuzije – združevanja atomov in s tem ustvarja bolj stabilno obliko energije. Do sedaj v praksi uporaba te tehnologije ni bila uspešna. Ekipa Skunk Works pa meni, da bi njihova tehnologija v desetih letih postala realnost in da se bo lahko uporabljala v vesoljskih postajah, avtomobilih, letalih in vseh večjih porabnikih energije po svetu.

Njihov novi fuzijski reaktor bo velik v velikosti reaktivnega motorja, kar je spodbudno, saj je pri energijskih porabnikih zelo pomembno kako velik je energijski vir. Če je ta prevelik potem se ne more vgraditi v končnega porabnika (recimo letalo). Omeniti velja tudi, da so bili vsi do sedaj zasnovani fuzijski reaktorji v velikosti manjše elektrarne in tako povsem neuporabni za napajanje manjših elektronskih porabnikov.


Kaj bo iz nove jedrsko-fuzijske tehnologije bo povedala prihodnost. Vsekakor pa ostaja zanimiva alternativa današnji jedrski energiji.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.