Nova generacija litij-ionskih baterij

Danes uporabljamo baterijske akumulatorje za številna elektronska opravila – od naših zobnih ščetk, telefonov do avtomobilov. Zato seveda, ko učinkovitost baterija začne pešati, to lahko ogrozi naš vsakdanjik. Zdaj pa si predstavljajte, da namesto da bi čakali eno uro za polnjenje telefona, se bi ta napolnil v le dveh minutah in da bi imele življenjsko dobo do 20 let.

Taka baterija bo namreč kmalu postala resničnost, zahvaljujoč skupini raziskovalcev, ki so razvili litij-ionsko baterijo, ki se lahko napolni do 70 odstotkov v samo dveh minutah in ima življenjsko dobo 20-krat daljšo od ostalih baterij danes.

 

Potencial novih baterij je izjemen. Avto naj bi se napolnil v manj kot 15-ih minutah, so povedali raziskovalci. In kar je najlepše – ta baterija naj bi bila na trgu že čez dobre 2 leti. Če bo res prinesla vse kar obljubljajo, potem bo vsekakor lahko spremenila celoten trg sodobne elektronike.


Tehnologija v bateriji ni revolucionarno nova, kar je tudi razlog, da bo baterija lahko na trgu že v tako kratkem času. Temelji namreč na obstoječi tehnologiji – gelu titanovega oksida – podobna snov, ki je v sončnih kremah. Gel dejansko pomaga pospešiti proces polnjenja, s čimer se lahko doseže 20-krat daljšo življenjsko dobo baterije in 20-krat hitrejše polnjenje od običajnih litij-ionskih baterij.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.