Nove ekološke vodne baterije bodo omogočile še cenejšo obnovljivo energijo

Nove ekološke vodne baterije z dolgo življenjsko dobo so zgrajene iz poceni in trajnostno pridobljenih sestavnih delov, uporabljale pa se bodo za shranjevanje energije v sončnih in vetrnih elektrarnah.

Nove ekološko vodne baterije so zgradili raziskovalci na Univerzi v Južni Kaliforniji v ZDA. Baterije so namenjene za uporabo v elektrarnah in omogočajo shranjevanje energije v velikem obsegu, in uporabo te ko je potrebno.


“Baterije imajo življnsko dobo, ki zanša približno 5.000 ciklov in približno 15-letno življenjsko dobo, je v sporočilu za javnost povedal član ekipe profesor kemije Šri Narayan. Litij-ionskim baterijam pa se življenska dobo konča pri približno tisočih ciklih, proizvodnja pa stane skoraj 10-krat več.”


Zasnova baterij je podobna gorivnim celicam. Večina novejših modelov baterij uporablja tudi kovine in druge strupene kemikalije, ekipa iz Univerze v Južni Kaliforniji pa je želela najti alternativo, ki bi bila poceni in ima majhen vpliv na okolje.


Ekipa je razvila baterije z obnovljivo energijo v mislih. Njihove baterije lahko shranijo veliko energije, ki jo proizvajajo fotovoltaične elektrarne ali vetrne turbine. “Shranjevanje energije iz obnovljivih virov je namreč resen problem za prihodnost obnovljivih virov energije,” je povedal Narayan.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.