Ali nam grozi tudi “vodna kriza”?

Veliko se govori o odvisnosti naše civilizacije od fosilnih goriv, vendar se utegne naš svet v manj kot treh desetletjih močno spremeniti zaradi vode in ne zaradi nafte. Če ne bomo zmanjšali odvisnost od vode za za ustvarjanje električne energije, bomo lahko zelo hitro ostali brez vode ali električne energije.

Kot kažejo raziskave se Združene države Amerike (in ostali svet) vedno bolj soočajo z pomanjkanjem vode. Bolj kot se povečuje populacija večja je poraba vode in energije. V ZDA so največji “porabnik” vode v državi hidro elektrarne, saj porabijo 41% vse sladke vode.  Če država do leta 2030 ne bo prešla na druge vire za proizvodnjo električne energije, kot so vetrna in sončna energija, bi lahko potrebe po vodi zrasle do točke, kjer enostavno ne bo več na voljo dovolj vode za najbolj osnovne potrebe.


Glede na študijo, ki jo je opravila CNA Corporation, se je v zadnjem stoletju populacija povečala za polovico, potrebe po vodi pa za kar šest-krat. Če se bo ta trend nadaljeval, bo nastal nepremostljiv razkorak – za kar 40% med ponudbo in potrebami. Običajno se trg drugih dobrin uravnava tako, da ko povpraševanje presega ponudbo se dvignejo cene, vendar ko gre za vodo to ne deluje na tak način, saj distribucija ni enakomerna, prav tako pa ni mogoče napovedati padavin na daljše obdobje. Medtem ko se večina vode, ki se uporabi pri proizvodnji električne energije vrne v okolje, jo nekaj izgubimo zaradi postopkov predelave, postane onesnažena ali kako drugače neuporabna (težke kovine). Skupaj s povečanjem lokalnega prebivalstva, dostopnostjo dobrin in porabo električne energije je razvidno, da bo voda postala vse bolj pomembna dobrina, čeprav je navidez dostopna v velikih količinah. 


Študija je bila osredotočena na Teksas v ZDA, predvsem zaradi naraščajočega prebivalstva (imigranti) in uporabe različnih virov energije. Podatki so pokazali, da je proizvodnja električne energije iz vetra pomagala obdržati nivo proizvedene elektrike v času suše v letu 2011. Nasprotnem primeru bi država doživela izpad električne energije v poletnih mesecih tega leta, kar pomeni, da bi države morala vlagati v infrastrukturo, ki bo na določenem območju najbolje nadomestila vodno silo. Iz analize je razvidno, da je globalno gledano, poleg ostalega, na podnebne spremembe močno občutljiva tudi energetska infrastruktura.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.