Nov rekord na področju uporabe sončne energije

Ekipa iz Univerze New South Wales v Avstraliji je postavila nov svetovni rekord na področju sončne energije. Uspelo jim je v električno energijo pretvoriti kar 40,4 odstotkov sončne svetlobe. Še bolj pa je presenetljivo dejstvo, da je bil rekord dosežen z uporabo komercialno dostopnih sončnih celic.

“To nam je uspelo z novimi načini pridobivanja električne energije, ki lahko revolucionirajo pridobivanje obnovljive energije s pomočjo sonca,” pravijo v ekipi.

Rekordno učinkovitost so prvič dosegli v laboratoriju v Sydneyju, rezultat pa potrdili tudi na prostem pod nadzorom neodvisnega Državnega laboratorija za obnovljivo energijo. Avstralska ekipa je uporabila tehnologijo, ki se razlikuje od konvencionalne tehnologije sončnih celic v enem ključnem elementu – izkorišča trojno-razvodne sončne celice. “Te celite, so v bistvu sendvič polprevodnikov z različnimi lastnostmi, kjer vsak polprevodnik posebej zazna različne valovne dolžine sončne svetlobe,” pojasnjujejo v ekipi.

Na ta način je avstralska ekipa izredno izboljšala učinkovitost pridobivanja električne energije s pomočjo sonca. S povprečnih 33 odstotkov so to učinkovitost povečali, na kar 40,4 odstotka, kar je izjemen rezultat.

Ekipa že načrtuje pridobitev patenta za njihovo metodo in upajo, da bo ta metoda čim prej prodrla v komercialno uporabo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.