Nizozemsko podjetje pridobiva elektriko s pomočjo rastlin

Nizozemsko podjetje Plant-e pridobiva električno energijo iz rastlin, nato pa to energijo uporablja za napajanje mobilnih telefonov, polnilcev, Wi-Fi dostopnih točk, in po novem več kot 300 LED luči. Podjetje Plant-e bo svoj “rastlinski” projekt poimenovalo “Starry Sky”.

Številni raziskovalci iščejo načine, kako bi elektriko proizvajali kar iz zraka, in tudi tu je ideja podobna. Ustanovitelji družbe Plant-e so se med proučevanjem naravnih pojavov vprašali, kje bi se lahko kakršnakoli oblika energije shranila in kasneje uporabila za proizvodnjo električne energije. Odgovor so našli v stranskem produktu fotosinteze pri rastlinah. Elektrarne module družbe Plant-e je mogoče označiti kot naslednjo revolucijo obnovljivih virov energije.

Pristop izkoriščanja fotosinteze za pridobivanje elektične energije, kot ga uporablja družba Plant-e, je edinstven, saj se električna energija lahko proizvede brez škode za rastlino, na ta način se pa bi se lahko proizvedlo relativno veliko energije.

Za projekt ulične razsvetljave se že sadijo rastline v plastične posode, ki bodo na površini 0,2 kvadratnega metra proizvajale dovolj energije za eno ulično svetilko. Princip, po katerem se iz rastlin pridobiva električna energija, je naslednji. Rastline s pomočjo fotosinteze spreminjajo sončno energijo v sladkor. “Odrasle” rastline vedno proizvajajo več sladkorjev, kot jih potrebujejo, in presežek se odda prek korenin v zemljo in v okolico v obliki protonov in elektronov. Ravno ti protoni in elektroni pa se lahko uporabijo za pridobivanje električne energije.

Ustanovitelji podjetja upajo, da se bo njihova tehnologija nekega dne uporabljala za zagotavljanje električne energije v revnih predelih sveta, kjer je veliko rastlin. Če bodo lahko ugotovili, kako to storiti, s čim nižjimi stroški, potem bo morda kmalu na voljo obnovljiva energija za vse ljudi na svetu.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.