Neobičajni viri obnovljive energije

Brez električne energije danes ne gre več. Ker klasični načini pridobivanja dragocene energije (npr. termo elektrarne) močno onesnažujejo okolje, človeštvo vse bolj prisega na alternativne oziroma obnovljive vire (npr. vetrne elektrarne).

Kot vse kaže, se nam v bližnji prihodnosti obetajo celo povsem ekološki in neomejeni viri za pridobivanje nepogrešljive električne energije. Znanstveniki namreč vse bolj pospešeno iščejo možnosti, kako bi lahko začeli koristiti obnovljive vire, ki jih v tem trenutku še ne, oziroma je to še vedno neučinkovito. V nadaljevanju si poglejmo šest obnovljivih virov električne energije, ki bi lahko že v prihodnje pripomogli k zmanjšanju onesnaževanja našega planeta.

Podzemna tekoča magma

Islandija je nedvomno ena izmed najbolj ambicioznih držav na svetu na področju projektov, ki se nanašajo na obnovljive vire električne energije. Njihov najnovejši projekt je še posebno ambiciozen, saj preizkušajo načine, kako bi lahko pridobivali geotermično toploto, ki jo proizvaja tekoča lava globoko pod zemljo. Znanstveniki poskušajo geotermalno toploto pridobiti v delu zemlje, kjer se temperature zaradi tekoče lave gibljejo okoli 1000 stopinj Celzija. Če jim bo projekt uspel, bo šlo za izjemen uspeh, saj je vroča magma zmožna proizvesti kar 10-krat več električne energije v primerjavi z drugimi geotermalnimi viri.


Vetrna energija iz dreves

Vetrna energija iz dreves nima velikega smisla, vse dokler ne spoznamo, kako celoten koncept deluje. Skrivnost pridobivanja energije je namreč v načinu, kako se drevesa upogibajo v stiku z vetrom. Številne študije so namreč pokazale, da bi lahko to mehansko energijo brez težav pretvarjali v električno. Za ta namen je potrebno imeti le piezoelektrični material, ki poskrbi za pretvorbo mehanske energije v električno. Čeprav zdajšnji sistemi pri tem niso preveč učinkoviti, bi se to lahko spremenilo že kmalu.


Bakterije in umazane baterije

Bakterije bi nam lahko bile že v bližnji prihodnosti v veliko pomoč pri proizvajanju okolju prijazne električne energije. Ta bi bila primerna predvsem za dele sveta, kjer električno omrežje še ni razvito, kot na primer številni deli afriškega sveta. Bakterije bi dejansko omogočile izdelavo »umazanih« baterij, ki bi omogočale izdelavo poceni in okolju prijaznih virov električne energije. Poleg tega bi bile tovrstne mini elektrarne enostavne za izdelavo, saj zadoščajo viri, ki so takoj na voljo, kot na primer slana voda in zemlja.

Švedske smeti

Z naraščanjem števila ljudi narašča tudi količina odpadkov, ki jih človeštvo proizvede. Zaradi tega na Švedskem iščejo načine, kako bi lahko smeti kar najučinkoviteje pretvorili v električno energijo. Samo za namene proizvajanja električne energije Švedska letno zažge kar 4,4 milijonov ton odpadkov. Ker so odličen vir električne energije, ne preseneča, da letno iz drugih držav uvozi kar 800 tisoč ton odpadkov, ki gredo v eno izmed 32 tovrstnih tovarn in se nato pretvorijo v koristno električno energijo.


Živeča opeka

Bi lahko naše stanovanje postalo stroj za proizvodnjo obnovljive električne energije? To bi bila lahko kmalu možnost, saj so znanstveniki oblikovali posebno opeko, ki lahko sončno svetlobo, odpadno vodo in zrak pretvori v čisto električno energijo. Gre za povsem enostaven proces, ki bi ga človeštvo lahko začelo koristiti že v bližnji prihodnosti. Čeprav z živečo opeko ne bo mogoče napajati večjih naprav, bomo s proizvodnjo električne energije lahko napajali manjše naprave, kot so na primer svetilke LED.

Električna energija iz korakov

Ameriško start-up podjetje EnGoPlanet je pred kratkim presenetilo s pripravo nadvse zanimivih uličnih svetilk, ki so superekološke. Te namreč električno energijo za delovanje pridobivajo tako preko sočnih celic kot s pomočjo pešcev. V pločnik je namreč vgrajena kinetična plošča, ki lahko s pomočjo teže obiskovalcev proizvede od štiri do osem vatov električne moči.

Gre za povsem ekološko energijo, ki nima nikakršnega škodljivega vpliva na okolje ali na zdravje ljudi. Poleg tega gre za povsem uporabne ulične svetilke, saj so opremljene z raznovrstno tehnologijo, vključno z vremenskimi senzorji, nadzornimi kamerami in priključki USB, ki so namenjeni obiskovalcem za polnjenje njihovih mobilnih naprav.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.