Nemčija postavila gnezdeca za brezdomce

Ulmer Nest
Ulmer Nest

Nemško mesto Ulm, ki se nahaja 120 kilometrov od Münchna, je po mestu postavilo zabojnike (pods). To je storilo zato, da brezdomci ne bi spali na mrzlem, ampak na toplem. Poimenovali so jih kar Ulmova gnezda, narejeni pa so iz lesa in kovine. Osebe, ki v njem spi, ne bo več strah, da bi mu škodili veter, mraz in vlaga.

Ulmer Nest kot ena izmed rešitev za težave brezdomcev

Ulmer Nest je pilotni projekt ter istočasno študija, kako zmanjšati hipotermijo in smrti pri brezdomcih v mrzlih mesecih. Gnezdeca so varna, odporna proti požarom, izolirana in opremljena s senzorji. Ti oddajajo lokacijo gnezdeca in podajajo informacije o temperaturi, vlagi, dimu, CO2, zaklepanju, prezračevanju in še čem.

Ker so se proizvajalci zavedali situacije, so gnezdeca narejena iz izjemno odpornih materialov, ki omogočajo zelo hitro čiščenje. Hkrati pa so sodelovali z lokalnimi gasilskimi društvi, da so lahko naredili zelo dobro odporne zabojnike proti ognju in vročim temperaturam.

Notranjost enega izmed prototipov
Notranjost enega izmed prototipov

Po podatkih SURS-a naj bi bilo v Sloveniji med 3 in 7 tisoč brezdomcev, Ministrstvo za delo pa to številko ocenjuje na približno 4 tisoč.

Ulm je to idejo predstavil in izpolnil že lansko leto, letos pa je postavil izboljšane zabojnike. Največjo težavo pa bi po njihovih besedah predstavljal vandalizem, ki ni tako redek pojav, kot bi si želeli. Čeprav so s pomočjo anket ugotovili, da ljudje to idejo pozdravljajo in so jo veseli, pa je vse odvisno od resničnih situacij.

Vseeno pa je bila želja ekipe, da brezdomcem zagotovi vsaj toplo prenočišče v mrzlih mesecih in jim ponudi vsaj nekaj lepega. Želijo pa si, da bi lahko ta ideja postala globalna in bi predstavljala vsaj začasno rešitev.

Gnezdo za brezdomce v mestu Ulm
Gnezdo za brezdomce v mestu Ulm, kjer so o željah povprašali tudi brezdomce.
VIRUlmernest
Prejšnji članekPovabilo na mentorsko svetovanje za turistične ponudnike
Naslednji članekSamsung predstavil najnovejše HVAC inovacije in vizijo za novi svet

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.