Nemčija podira rekorde – kar 31% energije v letu 2014 so proizvedli iz obnovljivih virov energije

Nemčija ponovno podira rekorde na področju obnovljive energije. V prvem polletju leta 2014 so kar 31 odstotkov energije v celi državi proizvedli iz obnovljivih virov.

Novo poročilo iz inštituta Fraunhofer navaja, da je Nemčija proizedla kar 81 TWh električne energije iz obnovljivih virov v prvi polovici leta 2014. V poročilu je navedeno, da se je proizvodnja jedrske energije zmanjšala, medtem ko se je proizvodnja sončne energije povečala za 28%, vetrne pa za 19%. Sončni (37,5 GW) in veterni (34,6 GW) sektor vodita tudi po zmogljivostih – sončni sektor proizvaja 37,5 GW energije, veterni pa 34,6 GW energije. Kot je bilo za pričakovati, proizvodnja iz konvencionalnih elektrarn stalno upada v primerjavi z letom 2010 se porabi enkrat manj energije iz plina.


“Nemčija ponovno prikazuje neverjetne uspehe, pravi Max Hildebrandt, strokovnjak za energetiko v nemškem podjetju Trade & Invest. A čeprav je Nemčija prvak na področju pridobivanja obnovljive energije, žal še
vedno večino svoje energije dobi iz premoga. V prvi polovici leta 2014 je bilo iz rjavega premoga proizvedeno kar 69,7 TWh energije, iz črnega premoga pa 50,9 TWh energije, medtem ko je bilo iz jedrske energije proizvedeno 45,0 TWh energije. “Evropa si mora stalno in še bolj aktivno prizadevati za okrepitev obnovljivih virov energije,” je še povedal Hildebrandt.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.