Ne pozabite prestaviti ure – spali bomo uro dlje

time change, time, summer time
Photo by anncapictures on Pixabay
V nedeljo prehajamo s poletnega na zimski čas in kazalce na uri je ob tem treba premakniti za eno uro nazaj. Ura se bo tako premaknila s 3. na 2. uro zjutraj, kar pomeni, da bomo lahko spali eno uro dlje.

V Sloveniji smo začeli urine kazalce premikati leta 1983. Dokončna odločitev, da jih vsako zadnjo nedeljo v oktobru premaknemo za eno uro nazaj in vsako zadnjo nedeljo v marcu za eno uro naprej, pa je bila sprejeta leta 2006. V skladu s to odločitvijo bo tudi tokratni premik urinih kazalcev.

Predlog komisije EU brez epiloga

Predlog komisije je namreč obtičal na Svetu EU, ob vseh perečih vprašanjih, s katerimi se sooča EU, pa razprava o ukinitvi premikanja ure ne pride na vrsto. Kot kaže, bomo uro v Sloveniji in EU premikali vsaj še naslednjih nekaj let, saj je Evropska komisija v Uradnem listu EU objavila časovni razpored poletnega časa za obdobje do leta 2026.

Predlog Bruslja za ukinitev premikanja ure je leta 2018 sprožila spletna anketa na ravni EU, v kateri je 84 odstotkov udeležencev podprlo ukinitev menjave časa. Odločitev, kateri čas izbrati za stalnega, je komisija prepustila državam članicam, ki naj bi se med seboj uskladile in s tem preprečile zmedo pri delovanju notranjega trga. Vendar pa se je to izkazalo za zahtevno nalogo. Države naj bi komisijo do aprila 2020 uradno obvestile, ali nameravajo trajno uvesti poletni ali zimski čas, vendar pa je razprava o tem ob izbruhu covidne krize zastala. Žogica je tako še vedno na strani Sveta EU, ki je nazadnje o ukinitvi dvakratne spremembe časa razpravljal pred približno tremi leti.

Zmeda glede izbire

Slovenska vlada je ob predlogu Bruslja namreč sporočila, da načeloma podpira ukinitev premikanja ure. V Sloveniji pa bi glede na takratna pojasnila ministrstva za infrastrukturo obveljal standardni zimski čas. Po drugi strani je javno posvetovanje pokazalo, da so Slovenci bolj naklonjeni poletnemu času. Tudi Portugalci, Ciprčani in Poljaki so se večinsko izrekli za poletni čas, Finci, Danci in Nizozemci pa za zimskega. K uvedbi stalnega poletnega časa se je zaradi pozitivnih učinkov na turizem ogrevala tudi hrvaška vlada. S tem pa se je začela kazati potencialna zmeda, ko bi npr. Avstrija imela poletni čas, Slovenija zimskega, Hrvaška pa spet poletnega. Pogovori potem niso dali rezultata.

Kateri čas bolje vpliva na človeka?

Namen premikanja ure na poletni čas naj bi bil, da bi luči prižgali kasneje v dnevu in tako bolje izkoristili dnevno svetlobo, s tem pa prihranili energijo. Zaradi ukrepa naj bi bilo manj prometnih nesreč in kriminala, pa tudi gospodarstvo naj bi čutilo pozitivne učinke.

Strokovnjaki za spanje sicer zagovarjajo stalni zimski čas, ki da je bolj usklajen z našim naravnim ritmom in zato najboljši za javno zdravje. Evropsko združenje za raziskave spanja je v pismu Evropski komisiji navedlo, da zimski čas izboljša spanec in je bolj zdrav za srce ter ima pozitivne učinke na telesno težo. Z uvedbo zimskega časa pa bi se, kot so dodali, tudi znižalo uživanje alkohola in tobaka, pa tudi pojavnost raka. Izboljšalo bi se psihološko zdravje, pa tudi uspešnost v šoli in na delovnem mestu.

Članice EU v treh časovnih pasovih

V Evropski uniji velja ureditev poletnega časa od leta 1980, kar zagotavlja enoten pristop glede premikanja ure na enotnem trgu. Nekatere članice pa so poletni čas začele uporabljati že pred tem. V Sloveniji so tako kot drugod v nekdanji Jugoslaviji premikanje ure uvedli leta 1982.

Članice EU so sicer razvrščene v tri različne časovne pasove, poletni čas pa so uvedle, da bi prihranile energijo, predvsem v času vojne ali med naftno krizo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Za Irsko in Portugalsko velja zahodnoevropski čas, srednjeevropski čas velja za 17 članic unije, tudi Slovenijo, vzhodnoevropski čas pa za Bolgarijo, Ciper, Estonijo, Finsko, Grčijo, Latvijo, Litvo in Romunijo.

Vir: STA

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekVsi ljubitelji lepot in dobrot Suhe krajine, (z)družimo se …
Naslednji članekCenejše gorivo z letom 2023, a ne za vse

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.