Cenejše gorivo z letom 2023, a ne za vse

Gasoline diesel fuel prices
Photo by Marcus Millo on iStock

Novo leto prinaša tudi možnost kupovanja cenejšega goriva v Sloveniji. Vlada in Državni zbor z osnovo novele Zakona o trošarinah prinaša spremembo, ki se bo pričela s 1. januarjem 2023. Po tem bodo imelu upravičenci cenejše gorivo za pogon. Kdo so upravičenci in kaj prinaša znižanje cen goriva zanje?

Z novim letom cenejše gorivo

Od 1. januarja 2023 bodo upravičenci lahko kupovali označeno plinsko olje (gorivo za kmetijstvo), katerega drobnoprodajna cena bo vsebovala trošarino kot velja za plinsko olje za ogrevanje, ki je trenutno v višini 78,75 evrov na 1000 litrov. Gorivo za kmetijstvo bo izpolnjevalo standard za pogonsko gorivo. Upravičenci bodo imeli neposredno ugodnost pri nakupu goriva in za leto 2023 ne bodo več vlagali zahtevkov za vračilo trošarine. Nazadnje bodo zahtevek za vračilo trošarine vložili za leto 2022.

Kdo so upravičenci do cenejšega goriva?

  • nosilec kmetijskega gospodarstva, njegov namestnik in člani kmetije,
  • član agrarne skupnosti in
  • uporabnik gozdnih zemljišč,

*če ima v ustrezni uradni evidenci, na dan 30. junija preteklega leta, evidentirano oziroma v uporabi toliko kmetijskih in gozdnih zemljišč ali gozdnih zemljišč, da njegova letna normativna poraba goriva znaša vsaj 540 litrov za kmetijska in gozdna zemljišča oziroma vsaj 150 litrov za gozdna zemljišča.

Upravičenec do kmetijskega goriva je tudi čebelar, ki ima vsaj 41čebeljih panjev na dan 30. junija preteklega leta, ter ima v registru čebelnjakov za preteklo leto evidentirane premike vsaj 41 čebeljih panjev na oddaljeno stojišče v razdalji vsaj 10 km zračne linije.

Do konca novembra letos bo izdan tudi pravilnik, ki bo natančneje določal postopek nakupa kmetijskega goriva.

VIRfurs
Prejšnji članekNe pozabite prestaviti ure – spali bomo uro dlje
Naslednji članekRazpis za podjetniško podporno okolje v višini 3 milijonov evrov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.