V Kaliforniji odprli največjo sončno elektrarno na svetu

Težko pričakovana elektrarna na sončno energijo Ivanpah Solar Electric je začela obratovati v puščavi Mojave v Kaliforniji.

Elektrarna Ivanpah se razprostira po površini 14,164 kvadratnih kilometrov in je tako največja sončna elektrarna na svetu. Vlagatelji, ki so elektrarno finančno podprli so Google, NRG Energy, BrightSource Energy in Bechtel. Trenutna izhodna moč elektrarne je 392 megavatov, dovolj za napajanje 140.000 domov. Z delovanjem elektrarne se bo v Kaliforniji zmanjšal izpust ogljikovega dioksida za 400.000 ton letno.

 

Sončna elektrarna Ivanpah je sestavljena iz 300.000 ogledal, ki se stalno prilagajajo stanju sonca. Ta ogledala obkrožajo trije 140-metrski stolpi. Sončni žarki okoli ogledal segrevajo vodo v stoplih, para lahko samostojno poganja solarne turbine. Elektrarna se torej v celoti sama oskrbuje in ne potrebuje zunanjih virov.

 

Gradnja elektrarne se je začela v letu 2010, danes pa je že pripravljena na svoje poslanstvo – zagotavljanje električne energije velikemu delu južne Kalifornije. Končni cilj največje sončne elektrarne na svetu je proizvodnja 3.000 megavatov energije – to bo vsekakor rekordni dosežek za obnovljive vire energije.

 

Projekt je ameriški, kar je nadvse pohvalno – Združene Države sicer veljajo za eno največjih svetovnih onesnaževalk na svetu. Morda bo ravno ta projekt velik korak za obnovljivo energijo v ZDA. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.