Najlepše parlamentarne hiše na svetu

Hiše, ki gostijo parlament, so vedno čudovite. Kar se dogaja znotraj njih velikokrat ni, ampak to je zdaj manj pomembno. Našli smo nekaj najlepših stavb, kjer so svoj dom našli vodilni državniki. Ni kaj, ne bi se branili, če bi morali vsak dan v službo v eno izmed teh hiš.

Kanada

Kanadski parlament je svoj dom našel na griču ob reki Ottawi v Ontariju. Stavbo so gradili med leti 1859 in 1927. Na leto jo obišče več kot 3 milijone turistov, ki si želi od blizu ogledati sedež kanadske vlade. Od leta 2002 je stavba v procesu prenove, ki se bo nadaljevala vse do leta 2028. Za prenovo so namenili kar milijardo dolarjev.

Kanadski parlament

Armenija

Arhitekt Mark Grigoryan je zrisal načrte za zgradbo, ki so jo dokončali leta 1950. V okolici stavbe je več parkov, muzejev, hotelov, oper in tudi pokopališče. Stavbo lahko vidimo v središču armenske prestolnice, Yerevanu.

Armenski parlament
Armenski parlament

ZDA

Ena najbolj znanih stavb na svetu je prav bela hiša. Ime je dobila po letu 1901, ko so jo prebarvali na belo. Irski arhitekt je nadzoroval gradnjo kar dvakrat. Enkrat na začetku, leta 1792 in ob obnovi leta 1819. Bela hiša ima 132 sob, 35 spalnic, 34 kopalnice, bazen, kegljišče in lastno kinodvorano.

Bela hiša
Bela hiša

Romunija

Sedež romunskega parlamenta je Palača parlamenta. Stoji v središču Bukarešte na hribu Dealul Arsenalului. Je največja upravna stavba ma svetu s površino 365 tisoč kvadratnih metrov. V palači je več muzejev, senat, zbornica in konferenčni center. Za ogrevanje na leto porabijo kar 6 milijonov evrov.

Romunski parlament
Romunski parlament

Madžarska

Parlament, ki stoji ob reki Donavi je brez dvoma ena najlepših stavb na svetu. Ni čudno, da si je to zgradbo za svoj sedež izbrala kar madžarska vlada. Ima kar 691 sob, ki se razprostirajo na 18 tisoč kvadratnih metrih. Zgrajena je bila leta 1904. Uporabljenih je bilo več kot 40 milijonov opek, pol milijona dragocenih kamnov in več kot 40 kilogramov zlata.

Madžarski parlament
Madžarski parlament
Prejšnji članekZa topel korak in vrhunsko udobje
Naslednji članekVodka: domače razkužilo za roke, odstranjevalec madežev in še marsikaj

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.