Najdaljša žičnica na svetu bo v Boliviji

Pot na La Paz (eno najvišjih upravnih prestolnicah na svetu) in El Altu, eno najbolj izjemnih turističnih mest v Boliviji, je izredno kratka, vendar pa ta zaradi težavnega terena, vijugastih cest in strmih kanjonov traja več ur. To se bo kmalu spremenilo, saj se med mesti gradi najdaljša žičnica na svetu.

Žičnica bo predstavljala hitro potovanje brez emisij za 200.000 dnevnih migrantov. Žičnica bo sestavljena iz treh ločenih prog. Sistem bo pokrival približno 7 kilometrov, kapaciteta prevoza pa bo približno 18.000 potnikov vsako uro. Največja prednost žičnega sistema je, da ne zahteva ogromno infrastrukture za gradnjo, za razliko od avtocesto, ki bi zahtevala rušenje stavb in izkopavanje gore.

 

Žičnica se bo imenovala Mi Teleférico (Moja žičnica). Sistem se bo napajal z električno energijo, gradi pa jo Avstrijsko podjetje Doppelmayr. Cena projekta naj bi bila okoli 230 milijonov dolarjev ali 166 milijonov evrov. Potniki bodo lahko uporabljali vgrajeno Wi-Fi povezavo, da jim bo čas hitreje minil. Koliko bo stala vozovnica še ni znano, a vsekakor bo več kot 0,36 dolarja ali 0,30 evra, kolikor stane avtobus.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.