Najbolj “zelena” mesta na svetu

Na konferenci o podnebnih spremembah COP 19 so podelili priznanja za najbolj čista in zelena mesta na svetu. Priznanja “World Green Building Council’s Government Leadership Awards” so prejela mesta Vankuver, Cape Town in Abu Dhabi.

Po mnenju strokovne komisije, ki je zasedala na Konferenci o podnebnih spremembah COP 19, so najbolj čista mesta na svetu Vankuver, Cape Town in Abu Dhabi.

Kanadski Vankuver je zasedel prvo mesto s svojim načrtom za najbolj zeleno mesto do leta 2020 (Greenest City 2020 Action Plan). Del tega cilja je stalno sodelovanje s prebivalci, namen pa je zmanjšati količino ogljikovih emisij in ne-ekoloških odpadkov. Vse nove stavbe v mestu po letu 2020 bodo ogljično nevtralne. Mesto ima tudi odlično urejene kolesarske povezave.

Cape Town v Južni Afriki je znan po svojem programu energetske učinkovitosti, ki je namenjena zmanjšanju rabe energije v mestu. Mesto je sprejelo številne rešitve za zmanjšanje rabe energije, izboljšanje ulične in prometne razsvetljave. Glede na kazalnike rabe energije je tako Cape Town eno najbolj energetsko učinkovitih mest na svetu.

Mesto Abu Dhabi v Združenih arabskih emiratih je prejelo priznanje zaradi odličnega sistema upravljanja z odpadki in vodo. Ohranjanje vode in energije ter zmanjševanje količine odpadkov preko odličnega reciklažnega sistema, so temeljne “zelene” odlike mesta.

Ta priznanja so pohvala in odlika mestom, da so na pravi poti. Le želimo si lahko, da bi, čim več držav in mest tekmovalo na tak “zeleni” in koristni način.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.