Danska: Počitniška hiša zgrajena z algami

Alge imajo odlične toplotno izolacijske lastnosti ter pripomorejo k zmanjšanju škodljivih emisij v ozračje. Poleg tega niso vnetljive, ne razpadajo in lahko prevzamejo enako količino ogljikovega dioksida kot les.

Počitniška hiša iz alg se nahaja na Danskem, natančneje na otoku Læsø. Gradnja hiše je del programa za ohranjanje tradicionalnih hiš na otoku. To je korak naprej na področju zelene gradnje, varčevanja z energijo in zmanjšanja emisij, pri tem ne trpi kakovost gradnje in udobje uporabnikov.

Projekt za počitniško hišo iz alg je 52 letnih Soren Nielsen, arhitekt iz arhitekturnega biroja Vandkunsten, zasnoval na podlagi ideje fundacije Readania Byg. Hiša je pokazala, da imajo alge odlične toplotno izolacijske lastnosti in lahko zmanjšajo škodljive emisije v ozračje – vsebujejo majhno količino ogljika.

Alge niso vnetljive, ne gnjijejo, zaradi visoke slanosti ne privabljanje žuželk in lahko absorbirajo enako količino oglikovega dioksida kot les. Z rabo energije 20 kWh/m²/a hiša izpolnjuje stroge standarde za rabo energije, ki veljajo na Danskem. Hiša ima zelo nizko rabo energije tudi zaradi vgrajenega sistema za rekuperacijo odpadne toplote zraka in energetsko učinkovite zasteklitve.

Hiša, ki je bila sprva zamišljena ko počitniška hiša, ima zdaj vse potrebne dokumnte, ki potrjujejo, da je njena uporaba možna skozi celo leto. Zgrajena je bila v 4 mescih in je stala 377.000,00 evrov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.