Letalo rekordne velikosti pristalo na Antarktiki

WestJet Boeing 787 taking off from Vancouver International Airport.

Date: Dec 30, 2021
Foto: Alvin Man iz iStock

Letalo Boeing 787 Dreamliner je postalo največje letalo, ki je pristalo na Antarktiki. Letalo, ki ga je upravljala letalska družba Norse Atlantic Airways in je poimenovano Everglades, je pristalo na letališču Troll na Antarktiki v sredo ob 2:01 zjutraj po lokalnem času.

Uspešen pristanek je uresničitev dolgoletnih sanj. Boeing 787 Dreamliner je gladko pristalo na zaledeneli vzletno-pristajalni stezi v oddaljenem delu Antarktike in tako postalo največje letalo, ki je kadarkoli pristalo na zamrznjeni celini. Let, ki ga je upravljala letalska družba Norse Atlantic Airways in je bil poimenovan Everglades.

“Skupaj nam je uspelo doseči pomemben trenutek, pristanek prvega 787 Dreamlinerja,” je dejal izvršni direktor Norse Atlantic, Bjørn Tore Larsen. “V duhu raziskovanja smo ponosni, da smo sodelovali pri tej pomembni in edinstveni misiji.”

Raziskovalni center na Antarktiki.
Raziskovalni center na Antarktiki.

Podrobnosti misije

Dreamlinerjeva misija je bila prevoziti “pomembno raziskovalno opremo in znanstvenike na oddaljeno raziskovalno postajo Troll v Queen Maud Land, Antarktika,” je sporočila Norse Atlantic v tiskovni izjavi. Na letalu je bilo skupaj 45 potnikov, vključno z znanstveniki Norveškega polarnega inštituta. Letalo je prav tako prevažalo 12 ton raziskovalne opreme, ki je ključna za raziskovanje Antarktike.

Kot navaja Norse Atlantic Norveški polarni inštitut upravlja raziskovalno postajo Jutulsessen v Queen Maud Land, približno 235 kilometrov od obale. “Pristanek tako velikega letala odpira popolnoma nove možnosti za logistiko na Trollu, kar bo prav tako prispevalo k utrditvi norveških raziskav v Antarktiki,” je v izjavi povedala Camilla Brekke, direktorica Norveškega polarnega inštituta. “Najpomembnejši vidik je okoljska korist, ki jo lahko dosežemo z uporabo velikih in modernih letal te vrste za Troll. Uporaba večjega letala za prevoz večjega tovora lahko pomaga zmanjšati celotne emisije in okoljski odtis v Antarktiki,” je še dodala.

Letalska pot

“Everglades” je v ponedeljek vzletel iz Osla in nato naredil približno 40-urni postanek v Cape Townu, preden se je odpravil proti Antarktiki, je sporočila Norse Atlantic. Dreamliner je lahko naredil polet od Cape Towna do Antarktike in nazaj brez potrebe po postanku za ponovno tankanje, je še dodala Norse Atlantic. Letalo v sredo pristalo na “stezi modrega ledu”, ki je dolga skoraj 3.000 metrov in 2široka 60 metrov. Namesto običajne tlakovane vzletno-pristajalne steze je letališče Troll dobesedno ledeno.

Pristanek gromozanskega letala na Antarktiki si lahko pogledate v spodnjem videu.

Boeing 787 makes history landing in Antarctica

Prejšnji članekKam postaviti vtičnice v kuhinji?
Naslednji članekHyundai bo po novem moč kupiti preko Amazona

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.