Kristalni sončni zbiralniki lahko spremenijo vaš telefon v energijski generator

Dandanes imamo že praktično vsi pametni telefon z vedno večjim ekranom. Ravno zato je toliko bolj presenetljiv nov izum iz ZDA. Izumili so namreč novo vrsto 100 % prozornih kristalnih sončnih zbiralnikov, ki lahko spremenijo stekleno površino (in tudi zaslone mobilnih telefonov) v generatorje energije.

Iz Univerze v Michiganu ZDA, poročajo, da so odkrili tehnologijo, ki omogoča pridobivanje energije iz vseh steklenih površin – od hišnih oken do vašega pametnega telefona. 

Novo tehnologijo je razvila ekipo na MSU College of Engineering. Tehnologija temelji na majhnih organskih molekulah, ki so sposobne absorbirati določene valovne dolžine sončne svetlobe, ki so nevidne človeškemu očesu. “Mi lahko te materiale nastavimo tako, da zadržijo samo ultravijolične in infrardeče valovne dolžine,” je povedal eden od raziskovalcev Richard Lunt“Ker materiali ne absorbirajo ali oddajajo svetlobe v vidnem spektru, so videti izjemno prozorni za človeško oko, skoraj tako kot kristali.”

Ko svetloba obsije sončni kristalni zbiralnik, se določn spekter svetlobnih valov ujame na robovih zbiralnika, kjer jih sončne celice spremenijo v električno energijo. To je ena od velikih prednosti te tehnologije pred tradicionalno fotovoltaično tehnologijo. Sončni kristalni zbiralniki lahko zbirajo svetlobo na širšem območju, brez potrebe po zasledovanju sonca (kar je glavna hiba klasičnih fotovoltaičnih sistemov). Obenem so luminiscentni kristalni zbiralniki narejeni iz materialov, ki stanejo manj kot pri tradicionalnih in zato so cenejši.

Velika slabost te nove tehnologije pa je izkoristek pretvorbe energije, ki je izredno nizek – približno 1 %. Kar je porazno v primerjavi s kar 25 % izkoristkom pri tradicionalnih fotonapetostnih celicah. Raziskovalci si zato prizadevajo, da bi učinkovitost dvignili na vsaj 5 %, saj ima le tako lahko njihova tehnologija upanje za prihodnost.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.