Pozor! Zrak v vaši hiši je lahko škodljiv in strupen – 4 težave in rešitve.

Problem 1: RADON (talni iz razpok in iz zidov)

Veliko slovenskih vrtcev in šol ima problem sevanja radona. V stanovanjskih enotah se prisotnost radona meri le izjemoma, kar pa še ne pomeni, da ga v stanovanjskih objektih sploh ni.

Rešitev: Zračenje zjutraj z odprtimi okni in rekuperacijski sistemi.

Problem 2: POHIŠTVO

Iz pohištva, ki je obdelano z lepili in laki (npr. formaldehid, ki je sicer pri nas uradno prepovedan), še 3 leta po montaži izhlapevajo škodljive snovi.

Rešitev: Prezračevanje, uporaba netoksičnih ali vsaj manj toksičnih lepil, lakov in sredstev za impregnacijo.

Problem 3: KUHANJE S PLINOM

Kuhanje s plinom povzroča prisotnost dušikovih oksidov, ki povzročajo bolezni dihal.

Rešitev: Prezračevanje.

Problem 4: FILTRI v ventilacijskih / rekuperacijskih sistemih

Pri 22 – 30° C nastanejo na vlažnih filtrih idealni pogoji za razvoj plesni, glivic, bakterij, virusov, ki se nato vpihavajo v prostore.

Rešitev: Zgradbe brez venilacijskih / rekuperacijskih sistemov, z dobrimi možnostmi naravnega prezračevanja skozi okna.

Rešitev za vse zgoraj naštete težave je tudi RRI sistem kapilarnega gretja in hlajenja, ki omogoča veliko naravnega prezračevanja skozi odprta okna tudi pozimi, brez pomembno povečane porabe energije in vgrajenih rekuperacijskih sistemov.

RRI sistem kapilarnega gretja in hlajenja deluje z velikimi površinami in relativno nizkimi temperaturami (gretje 26 do 28° C, hlajenje 16 do 18° C). Temperaturna razlika med stropom in tlemi je samo 2° C, zato ne prihaja do kroženja zraka in posledično do dvigovanja prahu. Sistem RRI reagira zelo hitro, zato ni potrebno gretje »na zalogo«. S sevanjem toplote se grejejo ljudje, predmeti in površine v prostoru. Zrak se ogreva le posredno. Zato je tudi pozimi možno naravno prezračevanje skozi okna brez pomembnejšega učinka na izgubo toplote.

RRI sistem kapilarnega gretja je na voljo pri podjetju Skaro, d. o. o.

vito.andrensek@gmail.com | 03 810 11 40

Podjetje SKARO, d.o.o. vam ponuja nove tehnologije v gradnji, ki so zasnovane na 3 bistvenih sestavnih delih: Sim: SIMPROLIT gradbeni materiali in sistemiSka: SKARO predoknaRR: RRI sistem kapilarnega gretja in hlajenja. Skupaj SimSkaRR.

Prejšnji članekKristalni sončni zbiralniki lahko spremenijo vaš telefon v energijski generator
Naslednji članekTa ponedeljek akcija “Izberi svoj popust” v Merkurju
vito.andrensek@gmail.com | 03 810 11 40

Podjetje SKARO, d.o.o. vam ponuja nove tehnologije v gradnji, ki so zasnovane na 3 bistvenih sestavnih delih: Sim: SIMPROLIT gradbeni materiali in sistemiSka: SKARO predoknaRR: RRI sistem kapilarnega gretja in hlajenja. Skupaj SimSkaRR.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.