Kostarika že celo leto uporablja le obnovljive vire energije

Od začetka leta 2015 pa vse do danes Kostarika pridobiva električno energijo izključno z obnovljivimi viri energije.

Kostarika – ta srednjeameriška državica je že od nekdaj veljala za eno najbolj zelenih in okoljskih na svetu. Zdaj pa se je dokazala še na področju obnovljive energije. Od začetka leta 2015 namreč uporablja le in samo obnovljive vire energije za svoje energijske potrebe.

V prvih treh mesecih je zapadlo toliko dežja, da so lahko kar 80 % potreb po energiji zadovolji s pomočjo hidroelektrarn. Za ostalo so posrkbeli geotermalni viri ter sončne in vetrne elektrarne.

Ta sicer izredno redko naseljena država, ki ima 4,8 milijona prebivalcev, je skoraj idealna za obnovljive vire energije. Predvsem tudi zato ker je zaradi naravnega okolja zelo težko postavljati električno infrastrukturo po celi državi. Ker v državi praktično nimajo težke industrije, je Kostarika ena najbolj zelenih “eko” držav na svetu.

Kmalu pa bo tam zaživel še nov geotermalni projekt, vreden skoraj milijardo ameriških dolarjev, ki bo energijski potencial te države le še dvignil – tako da bodo lahko pridobili 100 % energije s pomočjo obnovljivih virov, tudi ko ne bodo imeli tako deževnega obdobja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.