Skupnost v Španiji se bori za lastno obnovljivo energijo

Zanašamo se na to, da bodo države in velika podjetja naredile prehod iz fosilnih goriv na obnovljive vire energije. Majhna skupnost v Španiji pa je stvari vzela v svoje roke in ustvarila kolektiv za izgradnjo 20 kW fotovoltaične elektrarne, ki bo služila njihovemu mestu.

Majhnemu španskemu naselju Huerta Solar Amigos de la Tierra v Sistane je bilo dovolj čakanja na državo in podjetja, ki bi jim prinesla obnovljivo energijo. Stvari so vzeli v svoje roke in ustanovili sklad za izgradnjo 20 kW fotovoltaične elektrarne, ki bo napajala njihovo mesto.

Ideja za samofinanciranje fotovoltaične elektrarne prihaja od španske neprofitne organizacije Ecooo in Friends of Earth. Z njihovo pomočjo bodo prebivalci mesta Sistane prevzeli nadzor nad svojimi energetskimi potrebami. Vsak posameznik v skupnosti lahko kupi v okviru projekta delnice po 100 evrov in s tem postane solastnik elektrarne, ki mu bo prinašala dobičke iz projekta. Organizacija Ecooo pomaga ljudem pri montaži in vzdrževanju fotovoltaične elektrarne, obenem pa pomaga tudi skupnostim graditi večje energetske sisteme.

V Španiji danes pridobivajo od 30 do 40 odstotkov energije iz obnovljivih virov. Taki energetski projekti in dejstvo, da je v Španiji 47 milijonov ljudi, ki imajo težave s plačevanjem električne energije, pa naj bi te odstotke kmalu le še dvignili v korist obnovljive energije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.