Klimatske spremembe so novo orožja za masovno uničevanje

Vsaj tako pravi ameriški državni sekretar John Kerry, ki je povedal, da so podnebne spremembe morda najbolj strašno orožje za množično uničevanje na svetu.

Govor ameriškega državnega sekretarja Johna Kerry-ja je bil v močnem nasprotju z mnenjem ameriške vlade, ki zanika obstoj nevarnosti za ljudi glede na podnebne spremembe. Kerry je označil vse tiste, ki ne sprejemajo antropogenega globalnega segrevanja kot “slabi znanstveniki skrajnih ideologij” in dodal, da ne smemo dovoliti velikim podjetjem in posebnim interesom “poneverjanja” rezultatov študij o stanju podnebja.


V letu 2012 so vodje ameriške vojske razglasila podnebne spremembe za grožnjo nacionalni varnosti, vendar je bilo po tem izredno malo doseženo na proaktivnem preprečevanju emisij ogljikovega dioksida na državni ravni.

“Nobena skrivnost ni, da je Indonezija zaradi podnebnih sprememb danes ena najbolj ranljivih držav na Zemlji,” je povedal Kerry. “Ne pretiravam, ko vam povem, da je vaš celoten način življenja v nevarnosti.”


“V nekem smislu lahko danes podnebne spremembe obravnavamo kot še eno orožje za množično uničenje, morda so celo najbolj strašno orožje za množično uničevanje na svetu.”


Izjava sekretarja Kerry-ja prihaja ravno pred morebitnim globalnem sporazumu o podnebnih spremembah, ki naj bi ga naslednje leto podpisalo 200 držav. Veliko upanja se polaga na to, da bosta Kitajska in ZDA, največji svetovni onesnaževalki, začeli z načrti in ukrepi za omejevanje in zmanjševanje emisij toplogrednih plinov po letu 2020.

“Ne smemo dovoliti, da nekaj interesnih skupin poneveri stanje podnebnih sprememb na svetu. Če bo šlo tako naprej, bomo na koncu vsi žrtve teh slabih znanstvenikov in interesnih skupin. Tega si ne smemo dovoliti,” ja zaključil Kerry.


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.