Kako vročo čokolado uživajo po svetu?

Vroča čokolada, poleg je skodelica s karamelo
Foto: on Rokmar d. o. o.

Svetovna kulinarika lahko vključuje zelo zanimivo raziskovanje razlik med posameznimi državami. Posamezno jed ali napitek namreč lahko pripravimo na veliko različnih načinov. Kako se vroča čokolada razlikuje od države do države in katere različice so najbolj pritegnile našo pozornost?

Francoski chocolat chaud

Francoska kulinarika je ena najboljših na svetu in vroča čokolada ni nobena izjema. Francozi vročo čokolado običajno pripravijo iz koščkov čokolade, mleka, smetane in sladkorja. Čokolada pogosto vsebuje 70 % kakava ali celo več. Ta napitek je zelo kremast, bogat in nasiten. Običajno ga postrežejo s kozarcem vode, da si lahko poplaknete usta med posameznimi požirki vroče čokolade.

Španski churros con chocolate

Španija je ena izmed ključnih držav v zgodovini vroče čokolade, saj je bila v največji meri odgovorna za prihod tega napitka v Evropo. Španski menihi so bili tudi med prvimi, ki so sladkali to nekoč grenko pijačo. V Španiji boste našli zelo gosto vročo čokolado, tako gosto, da spominja na puding. Poleg postrežejo hrustljavo ocvrto pecivo, imenovano churros, ki ga pomakajo v napitek. Podobno, kot da bi v vročo čokolado pomakali krof.

Traditional Spanish dessert churros with sugar and chocolate.
Foto: beats3 iz iStock

Madžarska Forró Csokoládé

Madžarska vroča čokolada sicer ni med najbolj znanimi, je pa zagotovo ena bolj posebnih pijač, ki jih lahko naročite. Vsebuje namreč temno čokolado, smetano, sol in papriko. Ta vroči čokoladi doda oster priokus in podton dima, zato vas pogreje in napolni na nenavaden način. Ko boste naslednjič obiskali naše sosede, poskusite to pijačo.

Kolumbijska čokolada Santafereño

V Kolumbiji si skodelico vroče čokolade pogosto privoščijo ob zajtrku. Vsebuje cimet, klinčke in vanilijo. Posebnost pri tej vroči čokoladi pa je, da jo postrežejo s svežim belim sirom. Ne sladko smetano, različnimi prelivi ali penicami, ampak s sirom.

Mehiška Champurrado

V Mehiki se sicer redko shladi, vendar prebivalci vseeno uživajo v skodelici vroče čokolade. Različne verzije vključujejo cimet, čili, muškatni orešček ali janež. Za zgostitev napitka dodajo posebno sestavino – moko masa harina, iz katere nastanejo tudi tortilje!

Corn drink with chocolate and cinnamon, champurrado, traditional Mexican cuisine.
Foto: Roberto Cabrera iz iStock

Vroča čokolada v Sloveniji

Najboljšo vročo čokolado v Sloveniji najdete pri Chocomarju, njihova priprava je izjemno enostavna, končni rezultat pa gosta vroča čokolada kot v vaši najljubši kavarni. Celotno ponudbo vročih čokolad najdete na spletni strani Chocomarja, sledite pa lahko tudi njihovemu Facebook profiluVse okuse najdete v Mercatorjevih in Tuševih Cash&Carry, kjer lahko kupujete tudi kot fizična oseba!

info@rokmar.si | Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

Prejšnji članekBoljši zrak – boljše življenje
Naslednji članek4 top trendi božično-novoletne dekoracije 2022/2023
info@rokmar.si | Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.