Kako pomemben je vonj pri izbiri partnerja?

Young man enjoying smell of hair of his sweetheart
Foto: shironosov iz iStock

Če ste se kdaj peljali z javnim prevozom po obisku fitnesa ali nervozno sedeli na zmenku, ste morda že razmišljali, ali je vonj vašega telesa opazen drugim ljudem. Precej lahko prepoznamo, ko so drugi potni ali imajo slab zadah, vendar se zdi, da je veliko težje oceniti lastno vonjavo. Zakaj svojega vonja ne moremo določiti tako natančno, kot lahko zavohamo druge.

Čeprav se naš čut za vonj pogosto primerja neugodno z vonjem super vohalnih živali, kot so psi, miši in prašiči, ljudje dejansko nismo slabi pri vonjanju, in v nekaterih primerih lahko prehitimo te tekmece iz živalskega sveta. Naše nosnice imajo približno 400 različnih receptorjev za vonj, ki lahko zaznavajo 10 vrst vonjav in več kot 1 bilijon vonjev, vonj pa naj bi bil eden prvih čutov, ki so se razvili pri ljudeh. Ena študija je ugotovila, da so ljudje bolje zaznavali aromatične spojine rastlin kot psi, kar je posledica naše evolucijske zgodovine kot lovsko nabiralske vrste.

“Čeprav dejansko lahko zaznavamo lastne vonjave – hitri voh pod pazduho to potrdi – se sčasoma na svoj specifičen vonj navadimo,” je povedal Hiroaki Matsunami, molekularni nevrobiolog na Univerzi Duke. “Enako velja za vonjave, s katerimi se rutinsko srečujemo, kot so parfumi ali vonj v našem domu,” je dodal. Ta proces je znan kot utrujenost vonja, in čeprav vzrok ni popolnoma razumljen (teorija je, da bi lahko šlo za spremembo v receptorjih za vonj ali v načinu, kako možgani reagirajo na vonj), se ga da ponastaviti z vonjanjem področij z manj žlezami za potenje, kot so komolec ali podlaket.

Naše zaznavanje vonjav se lahko v določenih situacijah tudi okrepi. Na primer, če pojeste nekaj z veliko česna ali doživite stresen dan, obstaja večja verjetnost, da boste vonjali svoj znoj in slino. Študije so prav tako ugotovile povezave med vonjem in več kot ducatom bolezni. Dihanje, ki smrdi po gnilih sadežih, lahko kaže na nezdravljeno sladkorno bolezen, medtem ko lahko tifus povzroči, da vaš znoj diši po sveže pečenem kruhu. Po eni ženski, ki je trdila, da je opazila spremembo vonja svojega moža pred diagnozo Parkinsonove bolezni, naj bi ta bolezen oddajala “lesno, mošusno vonjavo.” Kasneje je skoraj popolno natančnost pri zaznavanju bolezni dosegla tako, da je vonjala majice šestih bolnikov s Parkinsonovo boleznijo in šestih kontrolnih oseb. Znanstveniki trenutno preučujejo, ali se lahko spremembe v olju kože, imenovanem sebum, uporabijo za diagnosticiranje primerov pred pojavom simptomov.

Ali obstaja bolj privlačen vonj od ostalih?

Poleg zdravja je naš vonj prav tako povezan s socialnimi odnosi. V znameniti študiji iz leta 1995 so znanstveniki ženske prosili, naj povonjajo majice moških, ki so se izogibali dišečim izdelkom. Vsaka ženska je imela močne preference, in raziskovalci so jih povezali s skupino genov, imenovano glavni histokompatibilnostni kompleks (MHC), ki kodira peptide, ki jih imunski sistem uporablja za označevanje tujih napadalcev. Nekaj v naši telesni vonjavi oglašuje našo edinstveno sestavo MHC, in ženske so raje imele vonj moških z MHC geni, ki so bili različni od njihovih. Razlog za to ostaja sporen, je dejal Matsunami, vendar je možno, da bi imeli otroci z nekom, ki ima drugačno kombinacijo MHC genov, imunost pred več boleznimi.

Ker so ljudje večinoma vizualna bitja, vonj preprosto ni prejel toliko pozornosti kot drugi čuti, in mnogi njegovi vidiki ostajajo neznani. Toda pandemija COVID-19 je spet vzbudila zanimanje za vonj, saj je veliko ljudi izgubilo to sposobnost v dneh, tednih ali letih po okužbi. Virus očitno ne uničuje receptorjev za vonj ali vonjalnih nevronov, zato ni jasno, zakaj se to zgodi. Vendar resnično upam, da to zanimanje za vonj ne bo šlo mimo in da bo obstajalo nadaljnje zanimanje, ozaveščenost in priznanje, da je vonj dejansko zelo pomemben in povezan z vsem v našem življenju.

Prejšnji članekMontažna gradnja je naložba v varno in trajno prihodnost
Naslednji članekBazen Novo mesto navdušuje ob otvoritvi (FOTO)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.