Jedrske baterije so morda prihodnost razvoja baterij

Nove študije dokazujejo, da znajo biti jedrske baterije bolj učinkovite in bolj zmogljive kot vse do sedaj poznane oblike baterij.

Baterije so bistven element za vsakdanje življenje, vendar so načeloma škodljive za okolje, saj jih je težko reciklirati. A raziskovalci menijo, da bi jedrske baterije zmogle preseči pomanjkljivosti sodobnih baterij, obenem pa bi bile še bolj učinkovite in zmogljive.

 

Skupina znanstvenikov in raziskovalcev z ameriške Univerze Missouri meni, da so ustvarili dolgotrajne in učinkovite jedrske baterije, ki delujejo na osnovi vode. Upajo, da se bo njihova nova baterija lahko uporabljala v vseh porabnikih v prihodnosti – avtomobilih, letalih in hišnih aparatih.

 

“Betavoltaična tehnologija baterija, ki ustvarja moč preko radiacij, se raziskuje kot potencialni vir energije že od leta 1950 dalje,” je povedal Jae W. Kwon, izredni profesor za elektrotehniko, računalništvo in jedrsko tehniko. “Nadzorovane jedrske tehnologije same po sebi niso nevarne. Poznamo veliko komercialne uporabe jedrske tehnologije v našem življenju, vključno z javljalniki požara v spalnici in znakov za izhod v sili v stavbah.”

 

Če ste zaskrbljeni, da jedrska baterija ne bo varno za ljudi, vam naslednje dejstvo ne bo odpravilo skrbi. Jedrska baterija namreč uporablja radioaktivni izotop stroncij-90, ki krepi elektro-kemično energijo, ko so da izotop v raztopino bazirano na osnovi vode. Titanov dioksid elektrizira s platinasto prevleko pri čemer se sprošča energija v obliki elektronov. “Voda deluje kot blažilec. Ta rešitev se je izkazala kot izredno koristno pri povečevanju učinkovitosti reakcije,” je povedal Kwon. 

Kljub vsemu potencialnih zdravstvenih težav (ko bi bilo z baterijo kaj narobe) zaenkrat še niso mogli ovreči, tako da je zelo vprašljivo, če bo jedrska baterija kdaj dobila potrditev za splošno uporabo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.