Javna obravnava Uredbe o ukrepih in postopkih za uvedbo in povezljivost naprednih merilnih sistemov električne energije

Ministrstvo za infrastrukturo je na podlagi Energetskega zakona (EZ-1) objavilo predlog uredbe za javno obravnavo. Uredba predpisuje ukrepe in postopke za zagotovitev uvedbe in povezljivosti naprednega merilnega sistema električne energije na območju Republike Slovenije. Zainteresirana javnost lahko svoje pripombe pošlje do vključno 20.01.2015.

Najpomembnejša prednost naprednega merilnega sistema je možnost, da se vsakemu odjemalcu zagotavljajo podrobnejše informacije o njegovi porabi.

EZ-1 v prvem odstavku 49. člena določa, da mora distribucijski operater gospodinjskim odjemalcem in drugim uporabnikom sistema zagotoviti uvajanje naprednih merilnih sistemov, ki spodbujajo dejavno sodelovanje odjemalcev na trgu elektrike, omogočajo obračunavanje po dejanski porabi, uporabo novih načinov obračunavanja, ki so prilagojeni ponudbi in povpraševanju na trgu, ter izvajanje storitev s strani ponudnikov na trgu. 

Agencija za energijo je v skladu z drugim odstavkom 49. člena izdela ekonomsko oceno dolgoročnih stroškov in koristi za trg in posamičnega odjemalca, ekonomsko oceno, katera oblika naprednega merjenja je ekonomsko razumna in stroškovno učinkovita ter kakšen časovni okvir je izvedljiv za njihovo uvedbo. Ta analiza je pokazala, da dolgoročne koristi presegajo dolgoročne stroške naprednega merilnega sistema električne energije in je bila zato uvedba pozitivno ocenjena.

V tretjem odstavku 49. člen EZ-1 določa, da Vlada z uredbo predpiše ukrepe in postopke, da se zagotovi uvedba in povezljivost naprednih merilnih sistemov na območju Republike Slovenije, pri čemer upošteva ekonomsko oceno iz prejšnjega odstavka, najboljše prakse pa tudi pomembnost razvoja notranjega trga z elektriko. 

Predlagana uredba določa:

  • način uvedbe naprednega merilnega sistema električne energije v Republiki Sloveniji,
  • naloge in obveznosti distribucijskega operaterja električne energije in drugih udeležencev v procesu uvajanja tega naprednega merilnega sistema,
  • tehnične zahteve in funkcionalnosti naprednega merilnega sistema,
  • vlogo in naloge distribucijskega operaterja in drugih udeležencev pri obratovanju naprednega merilnega sistema,
  • obveznosti teh udeležencev v zvezi z ravnanjem s podatki naprednega merilnega sistema
  • prekrške za kršitve te uredbe.

Cilj uvajanja naprednega merilnega sistema je omogočiti dejavno sodelovanje odjemalcev na trgu elektrike, obračunavanje po dejanski porabi, uporabo novih načinov obračunavanja, ki so prilagojeni ponudbi in povpraševanju na trgu, ter izvajanje storitev s strani ponudnikov na trgu.

 

Uredba določa načrt uvedbe naprednega merilnega sistema in pogoje za pospešeni postopek ali postopno uvedbo naprednega merilnega sistema. Pospešen postopek uvedbe naprednega merilnega sistema bi do konca leta 2020 omogočil opremljenost s sistemskimi števci za najmanj 80 % končnih odjemalcev v Republiki Sloveniji, do konca 2025 pa bi bili v ta sistem vključeni vsi končni odjemalci v Republiki Sloveniji.

Zainteresirana javnost lahko svoje pripombe na predlog uredbe pošlje izključno na predpisanem obrazcu do vključno 20.01.2015.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.