Japonska vložila 4 milijarde dolarjev v projekt super hitrega vlaka po ZDA

Lani so na Japonskem začeli s testiranjem najhitrejših “lebdečih” vlakov na svetu, ki lahko dosežejo hitrosti do 500 kilometrov na uro. Po uspešnih testih pa bodo Japonci lebdeče vlake pripeljali v Ameriko.

Japonska je dolgo časa veljala za eno najbolj tehnoloških držav na svetu. Če ji je morda ta sloves v zadnjih letih nekoliko pojenjal, pa si bo z novimi super hitrimi vlaki ta sloves lahko ponovno povrnila. Japonci bodo namreč svoj super hitri lebdeči vlak, ki lahko doseže hitrost do 500 kilometrov na uro, pripeljali v ZDA. Za ta namen so vložili 8 milijard dolarjev (slabih 6 milijard evrov) za izgradnjo super hitrega vlaka, ki bo imel progo od ameriške prestolnice Washington do Baltimora. Če bo šlo vse po načrtu, se bo čas vožnje za 60 kilometrsko pot zmanjšal iz ene ure na samo 15 minut.  

 

Zelo prometni odsek med Baltimorom in Washingtonom je prvi del večjega projekta, ki ima za cilj posodobitev železniških linij v dveh zveznih državah Washington in Boston. Japonski premier Šinzo Abe je tako naslovil ameriškega predsednika Barracka Obamo: “Rad bi predlagal, da ZDA sprejme naš sistem lebdečih super hitrih vlakov. To bo predstavljalo nov korak v Japonsko-Ameriškem sodelovanju.”


Sistem japonskih lebdečih ima veliko možnosti za realizacijo. Ideja o novem železniškem sistemu po osrednjem delu ZDA je bila namreč prisotna v ZDA že 10 let, le financ in tehnologije za izvedbo projekta ni bilo. S pomočjo japonske investicije in njihove tehnologije je projekt končno dobil zeleno luč s strani ameriških oblasti.    

Serijo super hitrih vlakov “Maglev” (okrajšava za magnetno levitacijo) je razvila železniška družba JR. Na Japonskem se nove povezave za super hitri vlak že gradijo. Novi super hitri vlaki bodo 270-kilometrsko pot med Tokijem in Nagojo prevozili v samo 40 minutah. Vsekakor gre za izjemno tehnologijo, ki lahko revolucionira transport ljudi na dolge razdalje. Ko bi tudi naše železnice imele tako svetlo prihodnost.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.