Mojstrana: Prvi Petrolov DOLB za skupino večstanovanjskih stavb

Družba Petrol je 9. januarja 2014 skupaj s partnerjema, podjetjema Eltec Petrol in Dominvest, slovesno odprla sistem daljinskega ogrevanja na lesno biomaso v Mojstrani, ki je z obratovanjem pričel že v trenutni kurilni sezoni. Družba Petrol bo sistem upravljala 15 let. Stroški ogrevanja se bodo znižali za okoli 20 odstotkov.

Daljinsko ogrevanje na lesno biomaso (DOLB) v Mojstrani je eden prvih primerov pogodbene oskrbe s toploto iz obnovljivih virov energije za skupino večstanovanjskih stavb v Sloveniji. Sistem, ki vključuje kotlovnico in toplovodni sistem, na katerega je trenutno priključenih 91 uporabnikov, bo družba Petrol upravljala in vzdrževala naslednjih 15 let, ga razvijala ter po potrebi širila in nanj priključevala nove zainteresirane uporabnike.

V objektu kotlovnice je en kotel na lesno biomaso s skupno nazivno močjo 500 kW. Skupna priključna moč znaša 493 kW. Predvideni letni odjem toplote iz sistema daljinskega ogrevanja na lesno biomaso naj bi znašal okoli 543 MWh, za kar naj bi porabili okrog 780 m3 lesnih sekancev. Zamenjava ogrevanja s fosilnimi gorivi z obnovljivim virom energije bo v povprečju znižala stroške ogrevanja za okoli 20 odstotkov.

Janez Grošelj, direktor področja Energetika družbe Petrol, je odprtje sistema daljinskega ogrevanja pospremil z naslednjimi besedami: »Energetika in s tem uvajanje novih energetskih dejavnosti s področja plinske, toplotne, električne energije ter alternativnih virov, predstavlja osrednje razvojno področje skupine Petrol. Veseli smo, da smo uspešno postavili prvi sistem daljinskega ogrevanja na lesno biomaso za skupino večstanovanjskih stavb. Mojstrana je tako postala del razvejane družine Petrol, kjer se širi Petrolova rdeča energija.«

Direktor družbe Dominvest, Marjan Potočnik je ob priložnosti povedal: »Daljinsko ogrevanje na lesno biomaso je odlična izbira tako za alpsko okolje, kot tudi za stanovalce, saj je ekološko in prinaša nižje stroške etažnim lastnikom. Družba Petrol je skladno z obljubami izpolnila svoje obveznosti in v dogovorjenem roku postavila celoten sistem.  Prepričan sem, da se bo naše dobro sodelovanje nadaljevalo tudi v prihodnje.« 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.