Indija je napovedala svoje energetske načrte za prihodnost

Prejšnji teden je Indija napovedala svoj dolgoročni načrt za boj proti podnebnim spremembam s počasnim zmanjševanjem emisij in veliko vlaganji v obnovljive vire energije. Indija si bo prizadevala, da bi prispevala svoje k bolj čisti prihodnosti in aktivno preprečevala globalno segrevanje.

Zgodovinsko gledano, Indija ni bila nikoli pretiran pristaš obnovljive energije. Indijski uradniki so stalno branili državo in njeno pravico do industrializacije, čeprav je to šlo na račun onesnaževanja okolja. Vendar pa je novi indijski predsednik Narendra Modi že poudaril, da je boj proti podnebnim spremembam njegova prednostna naloga, vendar pa si bo Indija sama začrtala svojo pot. “Zmanjšanje revščine je naša prednostna naloga. Zagotavljanje električne moči v naslednjih 2.000 dneh je naša prednostna naloga. Želimo hitrejši razvoj. Ljudje imajo pravico, da rastejo,” pravi Prakash Javadekar. “Podnebne spremembe so tudi prednostna naloga. Imamo največji sektor obnovljivih virov energije na svetu. Želimo očistiti zrak, vode in okolje. To ni zato, ker je nekdo drug rekel tako. Mi to želimo.”

 

Indija je tako izdala načrt, da bo proizvedla kar 40 odstotkov vse svoje električne energije iz obnovljivih virov energije do leta 2030. Emisije Indije se bodo do takrat potrojile, če pa ne bi sprejeli ukrepov pa bi se povečale kar za sedemkrat. Stanje vsekakor ni idealno, a vseeno boljše kot, da se ne bi naredilo nič.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.