IJS: Lokalni semafor podnebnih aktivnosti

Na Institutu “Jožef Stefan” so prejšnji teden slovesno uradno otvorili spletno platformo, ki so jo poimenovali Lokalni semafor podnebnih aktivnosti. Aplikacija je v pomoč pri spremljanju aktivnosti in napredka občin, hkrati pa omogoča izmenjavo idej in izkušenj z občinami, ki se bodo na posameznih področjih izkazale z dobrimi rezultati.


Kaj je bistvo? 

Spremljaje aktivnosti občin na področju blaženja podnebnih sprememb preko 57-ih kazalnikov. Kazalniki so ločeni glede na sektorje, ki povzročajo emisije CO2. Med njimi lahko najdete tudi aktivnosti slovenskih gospodinjstev. Na ravni občine so narejeni kazalniki spodbujenih investicij v povečanje URE in OVE, podeljenih subvencij in število gospodinjstev v okviru programa ZERO.


Kmalu bodo dodali še spodbujeno zmanjšanje emisij CO2. V tabeli, na grafu ali na zemljevidu je na ravni lokalne skupnosti omogočen vpogled v število polnilnic, delež električnih vozil, obseg prenove stavb … Podatke je možno uporabljati za raznovrstne primere.


Trenutno so končali s testno fazo, ko so imeli 10 občin. V naslednjem koraku bodo ta krog razširili in k temu so vabljene preostale občine.


Semafor je na voljo na tej spletni strani.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.