IJS: Lokalni semafor podnebnih aktivnosti

0

Na Institutu “Jožef Stefan” so prejšnji teden slovesno uradno otvorili spletno platformo, ki so jo poimenovali Lokalni semafor podnebnih aktivnosti. Aplikacija je v pomoč pri spremljanju aktivnosti in napredka občin, hkrati pa omogoča izmenjavo idej in izkušenj z občinami, ki se bodo na posameznih področjih izkazale z dobrimi rezultati.


Kaj je bistvo? 

Spremljaje aktivnosti občin na področju blaženja podnebnih sprememb preko 57-ih kazalnikov. Kazalniki so ločeni glede na sektorje, ki povzročajo emisije CO2. Med njimi lahko najdete tudi aktivnosti slovenskih gospodinjstev. Na ravni občine so narejeni kazalniki spodbujenih investicij v povečanje URE in OVE, podeljenih subvencij in število gospodinjstev v okviru programa ZERO.


Kmalu bodo dodali še spodbujeno zmanjšanje emisij CO2. V tabeli, na grafu ali na zemljevidu je na ravni lokalne skupnosti omogočen vpogled v število polnilnic, delež električnih vozil, obseg prenove stavb … Podatke je možno uporabljati za raznovrstne primere.


Trenutno so končali s testno fazo, ko so imeli 10 občin. V naslednjem koraku bodo ta krog razširili in k temu so vabljene preostale občine.


Semafor je na voljo na tej spletni strani.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.