Ozelenitve ravnih streh za višjo kakovost življenja v mestu

Zelena streha v vsakem pogledu predstavlja ekološko pa tudi ekonomsko prednost. Naj gre za novogradnje ali sanacije lahko vedno ustvarimo ekstenzivno zelenitev, strešni biotop ali pa bivalno teraso v zelenem okolju – čeravno je to streha. S kompetentnim svetovanjem, optimalno zasnovanimi strešnimi sistemi in strokovno obdelavo ter oskrbo lahko tako pridobimo novo kvaliteto teh površin, ob tem pa tudi ustrezne in varne strehe.

Cilj trajnostnega razvoja vsakega mesta mora biti izboljšanje kakovosti življenja. Zelene strehe lahko s svojim delovanjem dragoceno prispevajo k boljšemu podnebju, raznolikosti in zdravju. Poleg ozelenitev na dvoriščih in dreves na ulicah, so zelene strehe pogosto edini vir zelenja v strnjenih mestnih območjih.

Prednosti

Zelena območja mest imajo poleg samostojne vrednosti pomembno vlogo tudi za človeka in okolje. Zmanjšujejo vplive poletnega pregrevanja in ustvarjajo kisik, obenem vežejo tudi prah in CO2.

Z zelenimi strehami pa ne ustvarjamo samo več življenjskega prostora na pozidanih območjih, ampak izboljšujemo mikroklimo in tako prihranimo tudi pri stroških energije. Streha je z dobro načrtovano in strokovno izdelano strešno ozelenitvijo zaščitena pred ekstremnimi temperaturnimi nihanji, točo in UV-žarki, kar v vsakem primeru podaljša življenjsko dobo strehe. V zimskem režimu ščiti pred mrazom, poleti pa so temperaturne obremenitve v primerjavi s streho, ki je brez zaščite oz. zaščitena zgolj s prodcem, bistveno nižje. Istočasno sloji zazelenitve kot dodatna masa delujejo tudi kot naravna zvočna izolacija.

Zelene strehe so dobra protiutež pozidanim površinam. Njihova zmožnost zadrževanja toka vode je s 50 do 90 odstotki, odvisno od debelin plasti, zelo visoka in zelene strehe umešča med pomembne elemente gospodarjenja z meteornimi vodami. Sistem za odvajanje vode je lahko temu primerno dimenzioniran.

Pravi strešni sistem za dolgotrajno varnost

Odločitev za enostavno ali bogatejšo strešno ozelenitev je predvsem vprašanje statike, predvidene stopnje oskrbe in individualnih želja. Pri obstoječih zgradbah je potrebno preveriti statične pogoje, pri novogradnjah je lahko izvedba ozelenitve upoštevana že pri sami zasnovi.

Ne glede na to, ali gre za velike ali majhne površine, kot so garaže ali komunalni otoki, vam podjetje Bauder nudi zanesljive sisteme po meri za vsako strešno situacijo in želeni namen – od načrtovanja do končne izvedbe poskrbimo za celostno podporo načrtovalcem in uporabnikom.

Zelene strehe dajejo tako javnim kot tudi individualnim zgradbah s svojo učinkovitostjo in videzom posebno mesto in pečat.

 

tomo.znidarsic@bauder.si | 041 729 331 | Spletna stran

Podjetje Bauder Vam nudi strokovno svetovanje kot tudi proizvode za tesnjenje, izolacijo, ozelenitev in tako ponudi varne rešitve projektantom, arhitektom in vsem, ki se ukvarjajo z streho.

Prejšnji članekIJS: Lokalni semafor podnebnih aktivnosti
Naslednji članekZa kvalitetno leseno okno in strokovno montažo izberite AS MONT
tomo.znidarsic@bauder.si | 041 729 331 | Spletna stran

Podjetje Bauder Vam nudi strokovno svetovanje kot tudi proizvode za tesnjenje, izolacijo, ozelenitev in tako ponudi varne rešitve projektantom, arhitektom in vsem, ki se ukvarjajo z streho.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.