Hiša LISI

V sklopu tekmovanja Solarni decathlon, je avstrijska ekipa zasnovala napredno modularno hišo, ki temelji na čim manjšem ogljičnem odtisu in bolj naravni regulaciji klimatskih pogojev.

Solarni decathlon

Tekmovanje Solarni decathlon je bilo prvič prirejeno v ZDA, leta 2002 na pobudo ameriškega Ministrstva za energijo (DOE). Tekmovanje združuje največje univerze iz vsega sveta v načrtovanju in gradnji povsem funkcionalnih energetsko učinkovitih hiš, ki primarno izkoriščajo sončno energijo. Upošteva se tudi cenovna dostopnost, primernost za množično uporabo in dizajn. Ker so bili odzivi na tekmovanje zelo pozitivni, se je dogodek preselil tudi v Evropo. Evropsko tekmovanje tako poteka vsaki dve leti, obisk pa presega 200.000 obiskovalcev. Pravila ocenjevanja temeljijo na točkah – predstavljene hiše so ocenjene v desetih kategorijah (arhitektura, tržna privlačnost, projektiranje, komunikacije, dostopnost, komfortnost, topla sanitarna voda, gospodinjski aparati, zabavna elektronika in energijsko ravnotežje), pri vsaki je maksimalna ocena 100 točk. Ocenjuje se tudi vzdržljivost predstavljenega objekta.

 
Hiša LISI

Hiša LISI, ki jo je leta 2013 zasnovala avstrijska ekipa Dunajske tehniške univerze je kljub močni konkurenci že na začetku pritegnila precej eko-pozornosti.  Hiša LISI (Living Inspired by Sustainable Innovation) je modularno zasnovan objekt, z lesom kot osnovnim gradbenim materialom. Ima prilagodljivo postavitev, ki omogoča prebivalcem, da v celoti izkoristijo možnosti bivalnega prostora stavbe kot tudi zunanjosti. Zasnova sama je sestavljena iz treh sklopov: funkcionalnih površin, notranje bivalnih površin in dveh povezanih teras. Končni rezultat  je hiša, ki vzpostavlja edinstveno ravnotežje med modernostjo in privlačnostjo.

 

Glavni cilji hiše LISI je zasnova aktivne regulacije klime in visoka uporabnost prostora. Osrednji bivalni prostor podaljšujeta dve terasi proti severu in jugu, kar zagotavlja tudi optimalno prezračevanje in nadzor nad zunanjo svetlobo. Pohodna rampa vodi v glavni notranji prostor, ki se lahko pregradi s senčnikom – ta pomaga optimizirati notranjo temperaturo in zagotavljajo senco v vročih poletnih dneh, ter posledično zmanjšanje hladilne obremenitve. Odprti terasi izboljšujeta kakovost življenja, saj vnašata naravo v bivalne prostore in vsakodnevne aktivnosti prebivalcev. Multiple vrt oz. navpični vrt je nameščen na dvorišču in omogoča prebivalcem gojenje svojega sadje in zelenjavo. Rastline služijo tudi kot sistem naravne filtracije zraka in tako prispeva k bolj zdravemu okolju.


Modularna 
hiša LISI  je v celoti izdelana in izolirana z lesom. Odločitev za les temelji na pozitivnih lastnosti lesa, kot gradbenega materiala. Poleg odličnih izolacijskih in konstrukcijskih lastnosti je les tudi ogljično nevtralen in 100 odstotno naraven. Pri izdelavi so pravzaprav uporabili vse dele drevesa  – tudi korenine in listi, ki so uporabljeni v temeljenju. Leseno je tudi pohištvo – stoli in omarice so izdelani iz lepljenih lesnih sekancev. Prepletanje koncepta odprtega, naravne svetlobe in naravnih materialov ima pozitiven učinek na vzdušje prostora.


V smislu varčevanja z energijo je hiša LISI  “plus energijski objekt “, saj ustvarja več kot dovolj električne energije za potrebo delovanja hiše. Na streho nameščeni fotonapetostni paneli v kombinaciji s premišljenim tlorisom, omogočajo varčevanje z energijo – notranja temperatura in vlažnost pa sta kontrolirani s pomočjo enoste za rekuperacijo toplote in vlage odpadnega zraka. Poraba vode se omejuje na več načinov, predvsem pa z inovativnim tušem, ki zajema toplotno energijo iz odpadne vode.

 

Hiša LISI je na tekmovanju Solarni decathlon 2013 prejela največ točk v treh kategorijah in skupno osvojila prvo mesto.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.