Greenpeace: Vlada zopet pozabila na prebivalce blokovskih naselij?

Ministrstvo za infrastrukturo je začelo javno obravnavo (novega) predloga Energetskega zakona (EZ-1).
V predlog niso vključena določila, s katerimi bi samooskrbo z električno energijo iz OVE razširili na energetske skupnosti, s tem samoooskrbo omogočili tudi prebivalcem večstanovanjskih stavb in odprli možnost uporabe streh občinskih stavb za samooskrbo prebivalcev, ki živijo v bližini. Takšen predlog je bil namreč 11. aprila 2018 ob obravnavi predhodne različice zakona na seji Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor soglasno sprejet. Poleg okoljskih organizacij pa sta predlog o samooskrbi podprla tudi Skupnost občin Slovenije in Državni svet, (Komisija za lokalno samoupravo in regionalni razvoj).

Katja Huš, predstavnica Greenpeace-a v Sloveniji je nov predlog komentirala:

Energetski zakon se kot bumerang vrača že dve leti, ministrstvo pa kot teflon odbija pobude, ki bi omogočile večjemu številu prebivalcev, da se napaja iz obnovljivih virov energije. Nerazumljivo in nesprejemljivo je, da sta Ministrstvo in Vlada RS ignorirala določila o samooskrbi, ki so bila nedavno sprejeta in so dobila tako široko podporo. Zakaj bi preprečevali ljudem, da z nekaj prihranki sodelujejo v postavljanju sončne elektrarne na strehi bližnje šole, njihov delež proizvedene energije v skupni elektrarni pa bi se jim odštel od lastnega računa za elektriko? Ministrstvo in Vlada morata dati zagon takšnim energetskim projektom, ki bi jih lahko izvajale občine skupaj s svojimi prebivalci, in v novelo zakona vključiti že podprt predlog.

Kako angažirano sodelovanje javnosti pa si Ministrstvo pri tem zakonu želi, žal lepo ponazarja tudi izbrani termin javne obravnave. Ministrstvo očitno meni, da je avgust najboljši mesec za javno obravnavo Energetskega zakona, podobno kot so bili božični prazniki najboljši čas za javno obravnavno Energetskega koncepta.

Predlog Energetskega zakona je bil v javni obravnavi že v začetku leta 2017, a je bil zaradi širokega nasprotovanja subvenciji za TEŠ pospravljen v predal. Nova različica zakona z novim poskusom subvencioniranja TEŠ je Ministrstvo za infrastrukturo objavilo v začetku tega leta. Po uspešni zaustavitvi tudi tega poskusa subvencioniranja, je zakon brez spornih določb priromal na Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor, kjer je bil soglasno sprejet tudi predlog, da se vključijo določila o razširitvi možnosti samooskrbe na energetske skupnosti in s tem večstanovanjske stavbe, ki ga je sprva predlagala poslanska skupina Levica.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.