Greenpeace: Subvencija za TEŠ domnevno ustavljena – pomemben premik, potrebujemo novo smer

Vlada je danes domnevno odstopila od namere, da z uvedbo prednostnega dispečiranja breme financiranja luknje v TEŠ-u prenese na položnice vseh prebivalcev Slovenije.

Strokovnjak za energetska vprašanja pri Greenpeace Slovenija, dr. Dejan Savić, je novice komentiral:

“To je zelo pomemben korak, zdaj pa je potrebno pokazati, da gre za novo vladno usmeritev. Morda smo se začasno izognili dodatnemu prispevku za TEŠ na položnicah, a dokler bodo delovale termoelektrarne, bomo račun za premog še naprej plačevali z našim denarjem, slabšim zdravjem in tveganju naše prihodnosti. Termoelektrarne je potrebno začeti zapirati, premog pa pustiti v zemlji.

Od vlade pričakujemo prenovo energetske politike, kjer bo v skladu s cilji Pariškega sporazuma predvideno opuščanje fosilnih goriv, opustitev kurjenja premoga na pravičen način najkasneje do leta 2030.* Hkrati je potrebno izvajati intenziven prehod na obnovljive vire energije kot so sončne in vetrne elektrarne. Energetski zakon, ki je še vedno v obravnavi do 7. marca, je priložnost, da vlada pokaže, da je opustitev subvencioniranja premoga znak nove smeri energetske politike. Zato vlado pozivamo, da naj omogoči več sto tisoč prebivalcem Slovenije samooskrbo z obnovljivimi viri energije. Z odpravo obstoječih omejitev v Energetskem zakonu lahko namreč omogoči, da bodo lahko ljudje na svojih strehah ali na bolj oddaljenih primernih površinah na ekonomsko vzdržen način (skupnostno) izkoriščali obnovljive vire v našem okolju.

V luči podnebnih sprememb je premog fosilno gorivo, ki ga moramo najprej opustiti. Prve analize “cilja 1.5 °C” kažejo, da bomo morali v evropskih državah v naslednjem desetletju izvesti hiter energetski prehod. Za dosego cilja 1.5 °C bi morali popolno opustitev rabe premoga v energetske namene v EU doseči do leta 2031.

Kontakt: dr. Dejan Savić, Greenpeace Slovenija, dejan.savic@greenpeace.org, 040 165 195.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.