Greenpeace: Motivacijsko-izobraževalni vikend za prostovoljce v drugo

Petra Pantar je na svoje blogu, ki je naveden v nadaljevanju, predstavila potek motivacijsko-izobraževalnega vikenda za prostovoljce Greenpeace, ki je potekal že v drugo.

Že drugo leto zapored je potekal motivacijski vikend za prostovoljce na Pohorju. Izkoristili smo ga za strokovno predavanje, seznanitev s prihajajočim dogajanjem, zasnovo novih projektov in seveda za druženje.

Za prvi dan so bile načrtovane ige za »prebijanje ledu«, vendar jih nismo potrebovali. Sodelovali smo namreč že na poti do koče, saj smo morali potiskati avte in kombi po zasneženi cesti ter usklajevati prevoze. Morda ni bilo zelo zabavno, je pa bilo nepozabno. 😉

V soboto je na naše veselje prispel strokovnjak za energetsko politiko Dejan Savić, ki nam je na zanimiv, razumljiv in predvsem poučen način predaval o energetiki. Razložil nam je tako osnove o proizvodnji elektrike, kot tudi bolj strokovne podatke in nas seznanil s trenutnim stanjem ter trendi v svetu. Naj naštejem nekaj poudarkov: glavna vira energije, na katera stavi Greenpeace sta sončna in vetrna energija, obstajajo številne stranske koristi vlaganj v OVE, kot so nova delovna mesta in skrb za zdravje, Kitajska proizvaja največ izpustov toplogrednih plinov, a tudi največ vlaga v rešitve, DOPPS je opravil študijo ter potrdil nespornost območjih za gradnjo vetrnic na okoli 8-9 območjih v Sloveniji. Po koncu delavnice o energetiki smo postavili še nekaj vprašanj.

V nadaljevanju nam je predavala Katja Huš, ki je ravno tako zaposlena v pisarni Greenpeacea v Sloveniji. Napovedala in razložila je prihajajoče dogajanje do aprila, ki bo povezano z globalnim dogodkom Break Free. Izdelali smo tudi transparent ter se tako naučili prvih aktivističnih korakov v svetu Greenpeacea.

Na zadnji dan so se formirale 4 skupine prostovoljcev, znotraj katerih bomo skozi leto izvajali razne projekte. 3 skupine ljubljanskih prostovoljcev bodo delale na projektih »Sprehodi«, »Revija« in »Predavanja«; skupina mariborskih prostovoljcev pa bo delovala na različnih manjših projektih za ozaveščanje javnosti o podnebnih spremembah, energetiki in še čem.

Vsak posameznik je prispeval k temu nepozabnemu vikendu, ko smo se odklopili od vsakdana in se sredi narave resnično posvetili organizaciji. Za več kot odlično organizacijo je poskrbela koordinatorka prostovoljcev Ines, da nismo bili lačni sta poskrbela Klemen in Polona kot glavna šefa kuhinje, za fotografiranje dogajanja pa je skrbela Neja. Po koncu vikenda smo se poslovili bogatejši novih (po)znanj(stev), izkušenj in predvsem motivacije. 🙂


Avtor: Petra Pantar 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.