Francija ima največjo sončno elektrarno v Evropi

Francija je začela s proizvodnjo energije na največji, 300 megavatni, evropski sončni elektrarni. Fotovoltaični projekt Cestas je namreč končno priključen na električno omrežje. Priključitev na omrežje je bilo vse prej kot enostavno. Potrebno je bilo povezati kar 25 posameznih 12 megavatnih elektrarn v skupno sončno farmo in s tem v povezan sistem. Za dokončanje projekta, ki je v regiji Bordeaux, so potrebovali kar eno leto.

 

“Projekt Cestas je končno dokončan, mehanska konstrukcija je bila izvedena 30. septembra, elektrarna pa je zdaj v celoti priključena na omrežje,” je povedal vodilni pri izvedbi projekta Patrick de Labrusse. “Mi smo zelo zadovoljni, saj smo dobro opravili svoje delo in bili sposobni izvesti tisto, kar smo pričakovali od projekta.”

 

Pred dokončanjem projekta je Francija konkretno zaostajala za drugimi evropskimi državami po proizvodnji obnovljive energije, kot so Nemčija, Italija in Španija. Nemčija je na primer imela skupaj kar 37,5 gigavatov nameščene sončne energije, medtem ko je Francija imela le 5 gigavatov – ali približno 1 odstotek svojih potreb po elektriki. 300 megavatov energije iz elektrarne Cestas bo tako bistveno pripomoglo k povečanju zmogljivosti obnovljive energije Francije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.