Eko sklad objavil dva javna poziva za spodbujanje električne mobilnosti

Občine bodo lahko v okviru novega javnega poziva pridobile pravico do nepovratne finančne spodbude za nakup novih polnilnih postaj za električna vozila v zavarovanih območjih in območjih Natura 2000. Z novim javnim pozivom za občane Eko sklad nadaljuje tudi z dodeljevanjem nepovratnih finančnih spodbud za električna vozila. Skupaj bo tako za nove naložbe v električno mobilnost na voljo 1,2 milijona EUR nepovratnih finančnih spodbud.
Javni poziv 44SUB-EVPOL16  je namenjen zagotavljanju dolgoročne trajnostne mobilnosti v Sloveniji in želi prispevati k zagotovitvi primerne infrastrukture občin za polnjenje električnih vozil na ključnih strateških mestih, kot so zavarovana območja narave in območja Natura 2000 z močnim turističnim potencialom. Preko javnega poziva lahko občine pridobijo pravico do subvencije za nakup novih AC in/ali DC polnilnih postaj. Te morajo izpolnjevati določene tehnične pogoje, kot so vodoodporno (IP53), antivandalsko ohišje, ročni, uporabniku dosegljivi »reset« polnilne postaje v primeru izpada, delovanje po principu priključi in napolni brez identifikacije ter možnost kasnejše nadgradnje s števcem porabe in sistemom za plačevanje s plačilnimi karticami, telefonskim plačevanjem ali drugim ustreznim načinom plačila polnjenja. Polnilna postaja med polnjenjem tudi ne sme zaklepati vtikača kabla v postaji. Višina nepovratne finančne spodbude znaša do 100 % vrednosti cene za posamezno polnilno postajo, ki ne vključuje DDV, vendar ne več kot 3.000,00 EUR za posamezno AC polnilno postajo oziroma ne več kot 5.000 EUR za posamezno DC polnilno postajo. Skupaj bo v okviru javnega poziva na voljo predvidoma 500.000 EUR iz sredstev Sklada za podnebne spremembe.

Predmet javnega poziva 45SUB-EVOB16 so nepovratne finančne spodbude občanom za nove naložbe v okolju prijaznejša vozila za cestni promet, ki bodo prvič po proizvodnji ali predelavi registrirana v Republiki Sloveniji. Eko sklad je za leto 2016 predvidel skupno 2,5 mio EUR nepovratnih sredstev (subvencij) za električna vozila. Zaradi izjemnega povpraševanja občanov po subvencijah, čemur je poleg dejavnikov na trgu verjetno botrovala tudi višja maksimalna subvencija (7.500 EUR), so sredstva iz javnega poziva 39SUB-EVOB16 že v celoti dodeljena. Zato so pripravili nov javni poziv za subvencioniranje električnih vozil občanov. Bistveni pogoji v novem pozivu ostajajo nespremenjeni, vključno z višinami subvencij. Zaradi lažje izvedbe naložbe je bil podaljšan rok za zaključek naložbe iz šest na devet mesecev. Na tem javnem pozivu bo na voljo predvidoma 700.000 EUR sredstev.

Javna poziva z vso pripadajočo dokumentacijo za prijavo sta objavljena v razglasnem delu Uradnega lista RS št. 72/2016, na spletnih straneh Eko sklada ter našega portala.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.