Dubrovnik dobil prve pametne ulične svetilke!

Hrvaški Telekom (Hrvatski Telekom) je v sodelovanju s podjetjem Cisco v Dubrovniku pričel izvajati edinstven projekt v Evropi, saj je pričel z nameščanjem prvih pametnih uličnih svetilk.

Prve tovrstne svetilke bodo postavljene v parku Luje Šoletića in bodo del pametne mestne infrastrukture. Te bodo njihovo delovanje seveda prilagajale številnim zunanjim dejavnikom, saj so opremljene s senzorjem gibanja ter posebnimi merilci za merjenje nivoja onesnaženosti zraka, temperature in celo zvoka bližnje in daljne okolice.

Določene pametne svetilke bodo opremljene tudi z video nadzorom, s katerim bo seveda upravljala mestna policija. Nosilci projekta so prepričani, da bodo nove pametne svetilke pripomogle tako k varčevanju z dragoceno električno energijo kot tudi k izboljšanji splošne varnosti in k prizadevanju za čistejše okolje. Če se bo projekt pametnih uličnih svetilk v Dubrovniku izkazal za koristnega, jih bo Hrvaški Telekom v sodelovanju s podjetjem Cisco pričel nameščati še v druga večja hrvaška mesta, vključno z Zagrebom.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.