Slovenski energent, slovenski izdelek in slovenska delovna mesta

Na žalost smo takšni, da velikokrat premalo cenimo domače in dajemo prednost tujemu. Tako je tudi pri ogrevanju, kjer še vedno preveč kurilnic temelji na fosilnih gorivih. Les kot pomemben lokalen energetski vir pa je zapostavljen.

Cena električne energije je dolgoročno neznanka

V porastu so sanacije stavb s pomočjo toplotnih črpalk. Takšna vrsta ogrevanja spada trenutno med vrsto alternativnih vrst ogrevanja in je odlična izbira glede na udobno rokovanje in enostavnost uporabe ob predpostavki, da bo cena elektrike dolgoročno nizka. Toplotna črpalka za obratovanje in črpanje energije iz zraka ali zemlje porabi tudi do 7.000 kWh energije letno. A problem je, da velik del električne energije pridobimo iz fosilnih goriv (TEŠ 6) ali pa ga uvozimo iz tujine in transportiramo po dotrajani električni infrastrukturi. Dolgoročnost takšne naložbe je torej odvisna tudi od tega, koliko bremena za obnovo elektro omrežja se bo prevalilo na uporabnike.

Les je slovenski nacionalni interes

Zaradi velike površine gozdov, ki pokriva Slovenijo in tudi zaradi katastrofalnega žledu, ki se je zgodil lansko leto imamo v Sloveniji prekomerne količine lesa, ki ga je potrebno uporabiti. Les vsako leto znova zraste in spada med trajnostne lokalne energetske vire. Kotli na biomaso Valher uporabljajo kot energent pelete ali polena. Možno pa bi bilo seveda tudi kurjenje oljčnih koščic, lupine sončničnih semen, papir ali koruzne storže. Varjeni kotli na pelete delujejo popolnoma avtomatsko in so veliko bolj priročni kot klasični kotli na drva. Dosegajo pa tudi izkoristke okoli 93% in so v primerjavi s konkurenco iz tujine ugodnejši  ter zagotavljajo slovenska delovna mesta.

Olje in plin iz uvoza sta riziko

V Evropi in Sloveniji je veliko vrst ogrevalnih sistemov in na žalost še vedno prevladujejo ogrevalni sistemi na fosilna goriva, ki so žal odvisni od nihanja cen na svetovnih borzah. Dolgoročno je torej ogrevalni sistem na fosilna goriva lahko zelo drag, saj nikoli ne vemo, kako se bodo dvignile ali spustile cene energentov kot so olje ali plin. Problem pri olju je poleg relativno visoke cene tudi onesnaževanje, ki ga povzroča.  Plin v primerjavi z oljem onesnažuje manj, a je problem dostava, ki je velikokrat problematična.

Kako izbrati pravi kotel na biomaso

Pri odločitvi o opremi kurilnice je potrebno upoštevati več dejavnikov. Potrebujete pravega mojstra, ki vam bo pregledno, neodvisno in kakovostno zmontiral naročeno opremo. Potrebujete pravi kotel, ki je primerna za vašo situacijo in potrebujete zanesljivega partnerja. V prodajnem programu proizvajalcev kotlov je več različnih modelov, ki izpolnjujejo možnost pridobitve Eko sklada. Vi kot stranka, pa si lahko izberete rešitev na drva, pelete ali kombinirano rešitev, ki bo kurila tako drva kot pelete. Pomembno je torej izbrati kakovosten kotel, ki bo deloval zanesljivo in kateri bo pri porabi biomase dosegel kar se da največji izkoristek.

Pri podjetju Valher imajo za področje izdelave kotlov že več kot 40 letno družinsko tradicijo in vam bodo z veseljem svetovali pri opremljanju kotlovnice. Brezplačne nasvete o kurjenju lahko zahtevate preko e-pošte.

VALHER ogrevalna tehnika d.o.o. je specializirano podjetje za razvoj, konstrukcijo in izdelavo kotlov na biomaso za centralno ogrevanje.
http://www.valher.si/ | | | Spodnji Boč 32C, 2352

Prejšnji članekE-register energetskih izkaznic stavb oziroma delov stavb dostopen
Naslednji članekDubrovnik dobil prve pametne ulične svetilke!

VALHER ogrevalna tehnika d.o.o. je specializirano podjetje za razvoj, konstrukcijo in izdelavo kotlov na biomaso za centralno ogrevanje.
http://www.valher.si/ | | | Spodnji Boč 32C, 2352

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.