Družba Petrol odprla malo hidroelektrarno Jeleč

Družba Petrol je prejšnji teden, svečano odprla malo hidroelektrarno Jeleč na reki Govzi v Bosni in Hercegovini. MHE Jeleč predstavlja pomemben korak na strateško začrtani poti Petrola na področju proizvodnje električne energije in nadalje na poti k transformaciji Petrola v podjetje, ki nudi celovite energetske rešitve najvišjega kakovostnega ranga. Skupna višina investicije znaša 6,25 milijonov evrov.

Glavni govorec odprtja je bil mag. Rok Vodnik, član uprave Petrola, pomembnost projekta pa je s svojo navzočnostjo potrdil tudi Petar Đokić, minister industrije, energetike in rudarstva Republike Srbske. Na svečanem odprtju so bili poleg predstavnikov Petrola in ministra Đokića prisotni še predstavniki Ministrstva za okolje in prostor Republike Srbske, podjetja Elektrodistribucija Foča in Občine Foča.

Mala hidroelektrarna Jeleč se nahaja na reki Govzi, v Občini Foča (BiH). Za svoje delovanje korist srednji del toka reke, skupno pa elektrarna doseže nominalno moč 4,85 MW, kar zadošča za proizvodnjo 14-18 GWh električne energije in potrebe 4.000 gospodinjstev. Inštalirani pretok vode je 1,5 m3/sec. Izgradnja MHE Jeleč je vse od začetka, leta 2016, potekala po načrtih, konec lanskega leta pa je elektrarna začela s testno fazo delovanja. Ta se je zaključila, MHE Jeleč pa je bila predana v redno obratovanje.

Družba Petrol je postavila proizvodnjo električne energije kot eno od prioritetnih področij poslovanja v prihodnosti. Z izgradnjo svojih proizvodnih kapacitet Petrol želi postati regionalni ponudnik celovitih energetskih in okoljskih rešitev, pri čemer imajo obnovljivi viri energije ogromen potencial. Poleg nove MHE Jeleč ima družba v lasti še 4 male hidroelektrarne v Fojnici s skupno močjo okrog 6 MW in vetrni park Glunča v Šibeniku z 20,7 MW. Petrol na letni ravni z vsemi naštetimi kapacitetami proizvede okrog 80 GWh električne energije, kar zadošča za oskrbo 20.000 gospodinjstev.

Član uprave Petrola, mag. Rok Vodnik, je ob otvoritvi povedal: »Zgraditi tako kompleksen objekt kot je MHE Jeleč in to v tako kratkem času, je rezultat vrhunskega sodelovanja vseh deležnikov v projektu. Kot nam je vsem dobro znano postaja vloga električne energije v svetu vse večja in tega se zavedamo tudi v Petrolu. Naš cilj je postati celovita energetska družba, kjer proizvodnja električne energije predstavlja eno ključnih področij razvoja. Projekt MHE Jeleč je za nas velik korak na poti transformacije v celovito energetsko družbo«.

Minister industrije, energetike in rudarstva Republike Srbske, Petar Đokić, je povedal: »Cilj Republike Srpske je slediti strategiji razvoja energetike, ki smo jo zastavili do leta 2035 – razvoj sektorja energetike, gradnja novih hidroelektrarn in ostalih elektrarn, ki bodo izkoriščale obnovljive vire energije. V tem trenutku je v različnih fazah realizacije gradnja 14 malih hidroelektrarn, podobnih tej na reki Govzi. Upamo, da bo uspešna realizacija tega projekta spodbuditi motivacijo pri ostalih investitorjih, ki so zainteresirani za tovrstne investicije na naše področju«.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.