Dizelsko gorivo iz bakterij

Raziskovalcem univerze Exeter je uspelo s pomočjo bakterije Escherichia Coli pridobiti dizelsko pogonsko gorivo, ki ga je mogoče uporabiti za pogon vseh vozil, ki so trenutno prisotna na trgu. Raziskavo za pridobivanje ekološkega dizelskega goriva je na presenečenje mnogih sofinanciral celo naftni gigant Shell.

Iz angleške univerze Exeter (University of Exeter) prihaja dobra novica za vse, ki nam je mar do okolja, a se nismo zaradi tega pripravljeni odreči avtomobilom. Ti so namreč odkrili način, kako bakterijo iz družine Escherichia Coli, ki sicer »prebiva« v črevesju ljudi in živali, »izkoristiti« za pridobivanje dizelskega pogonskega goriva. Tu gre za »pravo« dizelsko gorivo, saj ga lahko uporabljamo za pogon vseh vozil, ki so trenutno prisotna na trgu, in sicer od osebnih avtomobilov do avtobusov in kamionov.

 

Vodja projekta izdelave dizelskega goriva, z uporabo bakterije iz družine Escherichia Coli, je prepričan, da bo novost lahko že v bližnji prihodnosti nadomestila biogoriva in bo znatno pripomogla k čistejšemu okolju, saj pri njenem izgorevanju nastaja znatno manj toplogrednih plinov. Da pa bi baterijsko dizelsko gorivo lahko nadomestilo fosilnega, bodo morali angleški znanstveniki predhodno izumiti še način, kako množično proizvajati tovrstno pogonsko gorivo. S trenutnim proizvodnim procesom bi namreč lahko pokrili potrebe le nekaj povprečnih družin.

 

Naj za konec še kot zanimivost dodamo, da je bila raziskava pridobivanja dizelskega goriva iz bakterij Escherichia Coli sofinancirana celo s strani naftnega giganta Shell. Ta je že tudi napovedal, da bo z zajetnim finančnim vložkom sodeloval tudi pri nadaljnjem raziskovanju pridobivanja tovrstnega okolju prijaznega pogonskega goriva.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.