Sončna energija iz Sahare v Veliko Britanijo

Vroče sonce nad saharsko puščavo bi lahko do leta 2018 že napajalo domove v Veliki Britaniji z obnovljivo sončno energijo. To pa je tudi cilj 13 milijonov dolarjev oziroma dobrih 10 milijonov dolarjev evrov vrednega projekta z imenom TuNur – ogromno polje s sončnimi koncentratorji na površini 100 kvadratnih kilometrov na predelu Tunizije. Ta ogromna sončna elektrarna bi bila povezana z Veliko Britanijo s 450 kilometrov dolgim podzemnim kablom.

Sončna elektrarna TuNur bo sestavljena iz tisočih sončnih koncentratorjev energije, ki bi bili računalniško vodeni. Vsa zrcala bodo tako usmerjala energijo proti ogromnemu stolpu na sredini polja, kjer bo toplota zbrana s pomočjo koncentratorjev uparjala vodo v stolpu. Para bo služila kot medij za pogon parne turbine, ta pa bo z usvarjeno energijo gnala generator električne energije. Tako ustvarjena električna energija bo nato potovala po podzemnih ceveh do Rima, nato pa do Velike Britanije.


Strokovnjaki pri Nur Energie ocenjujejo, da bi ta projekt v prihodnosti lahko zagotavljal električno energijo za kar 2,5 milijona domov v Veliki Britaniji. Kljub transportnim oviram in oddaljenosti sončne elektrarne, pa investitorjev za projekt ne manjka. Da je projekt res obetaven, je spoznala tudi britanska vlada, ki že razpisuje subvencije za projekt. Tudi sicer si britanska vlada želi čim več energijskih projektov z obnovljivimi viri energije v prihodnosti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.