6 preprostih nasvetov za varčevanje energije

Varčna uporaba energije je lahko enostaven del vsakodnevnega življenja, ko se tega lotite. Zato vam nudimo seznam šestih nasvetov za zmanjševanje porabe doma in v službi, ki vas ne bodo stali niti enega centa.

  1. Veliko ljudi nastavlja temperaturo na termostatu previsoko. Če je nastavljen nad 20 °C, ga znižajte. Znižanje termostata za samo 1 °C bo znižalo vaš račun ogrevanja za približno 6 odstotkov.
  2. Veliko toplote se izgubi skozi okna. To velja še toliko bolj, če so ta enoslojna. Zato imejte zavese zagrnjene ponoči. To velja tudi za prazne sobe. Poskrbite še, da zavese ne prekrivajo radiatorjev, saj bo drugače toplota uhajala iz prostora.
  3. Zapirajte vrata med sobami, da ločite ogrevane in neogrevane predele v hiši. S tem boste zmanjšali stroške ogrevanja, saj vam ni treba ogrevati sob v katerih se ne zadržujete.
  4. Ugasnite luči, ko zapustite sobo.
  5. Ugašajte naprave, namesto da jih puščate v stanju pripravljenosti. To bo prihranilo tudi do 20 % rabe energije domačih naprav.
  6. Uporabljajte časovnike (»timerje«) na vodnem grelcu  oz. »bojlerju«, da lahko nadzirate, kdaj se začne in konča gretje vode. S tem boste poskrbeli, da imate na voljo toplo vodo, ko jo potrebujete, ne pa tudi ponoči.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.