Cilji EU: več obnovljivih virov energije, boljša energijska učinkovitost

Evropski parlament je sprejel nove cilje Unije za uporabo obnovljivih virov energije in izboljšanje energijske učinkovitosti.

Po novih pravilih, o katerih so se dogovorili Evropski parlament in nacionalne vlade, bomo morali leta 2030 v Uniji vsaj 32 % porabljene energije proizvesti iz obnovljivih virov, kot sta sonce ali veter. Države EU bodo morale tudi poskrbeti, da bo vsaj 14 % goriva v prometu iz obnovljivih virov.

Španski poslanec iz politične skupine S&D José Blanco López, ki je pristojen za usklajevanje načrtov v Evropskem parlamentu, je povedal: „Želimo brezogljično gospodarstvo do leta 2050. To je korak, da bomo lahko spoštovali Pariški sporazum o podnebnih spremembah, zmanjšali emisije in bili kos izzivom, s katerimi se sooča človeštvo.“

EU je tudi sklenila, da bo do leta 2030 povečala svojo energijsko učinkovitost za 32,5 % in poskrbela, da bodo gospodinjstva lažje pridobivala, shranjevala in uporabljala lastno zeleno energijo.

Posamezniki in podjetja bodo z novimi pravili prihranili denar in hkrati zmanjšali tudi škodljive izpuste ogljikovega dioksida. Poslanci Evropskega parlamenta so 13. novembra potrdili zakonodajo o čisti energiji. Preden bo lahko začela veljati, pa jo mora odobriti še Svet.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.