Britanski kmet pridelal gradbeni material za svojo hišo

Britanski kmet Nick Voase se je letos aprila s svojo družino preselil v hišo, za katero je sam pridelal gradbeni material. Po hudih poplavah leta 2007, ki so uničile njegov pridelek krompirja, se je odločil, da polje zasadi z industrijsko konopljo ter del pridelka uporabi za izgradnjo hiše, v kateri je toplo pozimi in hladno poleti. Hiša je v celoti narejena iz ekoloških materialov.

Čeprav je bila do izgradnje hiše dolga in trnova pot, Voase pravi, da je zelo ponosen na svoje rezultate in prijetno presenečen, da živi v hiši iz konoplje. Po nesrečnem letu 2007 so se z družino odločili, da v celoti preidejo na gojenje konoplje in kupili stroj za ločevanje konopljinih vlaken. Večina pridobljenih vlaken služi za izolacijo in žimnice, medtem ko je olesnelo jedro odlična surovina za pelete.

Nick Voase je raziskoval druge možnosti uporabe konoplje in v sodelovanju z lokalnim gradbenim podjetjem v enem od kmetijskih objektov z uporabo konoplje postavil bivalne prostore. Ko so se njegovi starši preselil v prvo hišo iz konoplje na kmetiji, se je družina odločila porušiti staro družinsko hišo in zgraditi dom, ki je v celoti narejen iz konoplje in apna. S pomočjo arhitekta je bila nova hiša s petimi spalnicami končana v 18 mesecih in Voase pravi, da je prijetno presenečen nad kakovostjo stanovanja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.