Bomo elektriko v prihodnje pridobivali kar iz kozarca z vodo?

Sončne elektrarne so vse bolj uveljavljen način za pridobivanje električne energije, saj sončna energija predstavlja neusahljiv vir. V zadnjem času se množično uporabljajo tudi drugi alternativni viri za pridobivanje električne energije, med drugim vetrni. Ker  solarne in vetrne elektrarne niso primerne za vsa področja, je skupina kitajskih znanstvenikov v januarski številki revije Nature Nanotechnology predstavila nadvse zanimiv in morebiti revolucionaren alternativni način za pridobivanje električne energije, ki bo omogočal pridobivanje elektrike preko izparevanja vode.

Kitajski znanstveniki so kot alternativni način za pridobivanje električne energije predstavili stekleno ploščico z nanodelci iz ogljika, ki je postavljena v posodo z vodo. Ko voda čez dan izhlapeva, miniaturna »elektrarna« ustvarja električno energijo. Ploščica iz ogljikovih nanodelcev v debelino meri le 0,07 milimetra, premer delcev znaša 20 nanometrov, gostota pa 167 gramov na kvadratni meter. To se je v praksi izkazalo za dovolj, da pri sobni temperaturi 24 stopinj Celzija in pri 60-odstotni relativni vlagi ustvari napetost enega volta, pri čemer električne naprave, kot je na primer manjši LCD zaslon, napaja enakomeren električni tok 150 nanoamperov.

Kitajski znanstveniki so s povezavo štirih tovrstnih baterij ustvarili električni točk napetosti 4,8 volta in 0,1 ampera. To je zadoščalo za prikazovanje slike na zaslonu LCD. Kljub temu razlogov za veselje še ni, saj je moč tovrstnega sistema zgolj 50 nanovatov na kvadratni centimeter. To pomeni, da bi baterije s površino enega kvadratnega metra proizvedle komajda 0,5 vata električne moči, kar je od 10 do kar 100.000-krat manj od fotovoltaičnih panelov. Kljub temu fotovoltaični paneli niso primerni za vsa področja na svetu in jih ni mogoče uporabljati čez cel dan in v vseh mesecih skozi leto.

Kitajski znanstveniki so prepričani, da ima postopek ekološkega pridobivanja električne energije s postopkom izparevanja vode zelo velik potencial. Zaradi tega bodo v to področje vložili še veliko sredstev, predvsem v raziskavo in razvoj ogljikovih nanodelcev. Trenutno namreč še ni povsem jasno, kje so meje pridobivanja elektrike s pomočjo izparevanja vode pri sobni temperaturi. Morda bi lahko v bližnji prihodnosti pripravili celo elektrarne z uporabo tega postopka, pri čemer bi lahko za hitrejše izparevanje vode uporabili posebno oblikovane bazene.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.