Arhitekturno čudo na svetovni razstavi Astana 2017

Arhitekta Adrian Smith in Gordon Gill sta zmagala na mednarodnem razpisu za oblikovanje svetovne razstave Astana World Expo 2017, ki se bo odvijala leta 2017 v prestolnici Kazahstana.

Kompleks se bo razprostiral na 173 hektarjih. Energija za oskrbo kompleksa se bo v celoti proizvajala s pomočjo vetra in sonca, v skladu z Astana Expo energetsko politiko prihodnosti. Arhitekta Smith in Gill sta bila izbrana, ker je njuna ideja najbolj praktična z energetskega, stroškovnega in trajnostnega vidika, saj se bo kompleks lahko uporabljal še več let potem, ko bo razstava končana. 

Arhitekturna znamenitost bo locirana v prestolnici, v okrožju Esil. Projekt bo zajemal osrednji razstavni center, ki bo obdan s stanovanjskimi zgradbami, izobraževalnimi in zdravstvenimi ustanovami, nakupovalnimi centri in parki. V središču projekta je Kazahstan Pavilion – simbol razstave in prava arhitekturna paša za oči. Pavilion bo center razstave, kjer se bodo predstavljali najpomembnejši igralci na trgu obnovljive energije in najbolj inovativni projekti, obnovljive tehnologije prihodnosti. Po koncu razstave bodo Pavilion predelali za druge namene.

Mednarodna svetovna razstava Astana bo tako poleg reševanja pomembnih energetskih vprašanj, doprinesla velik napredek tudi za prestolnico te morda manj razvite države.


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.