AquaSmart – inovacije za povečanje proizvodnje na področju akvakulture

V sklopu Evropskega projekta Obzorja 2020 Laboratorij za umetno inteligenco in Center za prenos znanja na področju informacijskih tehnologij s partnerji iz Irske, Portugalske, Grčije in Izraela razvija sistem, ki bo ribogojnicam pomagal pri izboljševanju inovacijskih kapacitet za povečanje proizvodnje.

AquaSmart je inovativno orodje v oblaku, ki pomaga ribogojnicam, da zmanjšajo stroške produkcije, povečajo profit, povečajo učinkovitost in izvajajo aktivnosti na trajnosten in okolju prijazen način.

AquaSmart uporablja najsodobnejše tehnologije in dostop do podatkov za odkritje kako različni dejavniki kot so okolje, hranjenje rib, produkcijski management  vplivajo na produkcijo.

Projekt AquaSmart bo omogočil razumevanje in kvantificiranje interakcije med vsemi faktorji, ki vplivajo na uspeh produkcije. Pri tem bodo upoštevani okoljski parametri (temperatura in kisik), tip hranil, kompozicija hranil, praksa in pogostost hranjenja, strategije produkcijskega upravljanja, ki vplivajo ba glavne indikatorje produkcije kot so stopnja rasti, umrljivosti, čas, zdravje rib, itd.

Rezultati projekta bodo omogočili ribogojcem, da bodo uporabili znanje, ki bo pridobljeno z analizo velikega podatkovja o hranjenju in upravljanju z ribami na pravilen način. Tako bodo ribogojci lahko  neprestano evalvirali učinkovitost produkcije in primerjali svojo učinkovitost z ostalimi; ocenjevali hranila, proizvajalce hranil, politiko hranjenja, prakse upravljanja, itd. Identificirali bodo vzorce in trende v produkciji, iskali vzroke za slabe delovne rezultate. S pridobljenim znanjem bodo lahko optimizirali način hranjenja na podlagi populacije in obnašanja rib. Projekt bo identificiral tudi opozorilne znake, ki bi lahko kazale na probleme – recimo bolezen v populaciji rib.

Pridobljeno znanje bo s pomočjo izobraževalnih videov, ki bodo prevedeni v več jezikov na voljo ribogojcem po svetu. Rezultat projekta bo  dramatično povečanje proizvodnje in učinkovitosti tako morskih kot sladkovodnih ribogojnic.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.