Apartma za dva 20 evrov, kava dober evro? To je nova poletna destinacija Slovencev in ni na morju

Katedrala Kristusa Odrešenika v Banja Luki, Republika srbska, Bosna in Hercegovina.
Foto: Wirestock iz iStock

Na novo prenovljen apartma, brezplačna odpoved, bližina mestnih znamenitosti – samo 21 eur na noč za dve osebi. Ali pa hotel s 4 zvezdicami, v centru mesta, z odličnim zajtrkom, za samo 50 evrov na noč, tudi za dve osebi. Ne, za to ne menjaš celine, usedeš se v avto in prideš na lokacijo v dobrih štirih urah.

Tisti, ki se bodo za to odločili, bodo hitro spoznali, da niso edini Slovenci, ki poletne dni preživljajo v Banja Luki. Po turističnem prometu namreč prednjačijo Srbi in Slovenci, ki predstavljajo 31 oziroma 19 odstotkov celotnega turističnega prometa.

Za nameček so v Banja Luki samo v prvih petih mesecih letošnjega leta zabeležili kar 34-odstotno rast turističnega prometa v primerjavi z enakim obdobjem lani, zadovoljni pa so, da so predpandemične vrednosti dosegli veliko prej kot svetovni turistični promet.

TOP 5 Things To Do In BANJA LUKA | Travel Guide 2023

Kakšne so cene?

Resda gre za igro majhnih številk, ker ima Banja Luka trenutno 2.250 postelj v hotelih in nasploh organiziranih nastanitvah, število postelj v hišah in apartmajih pa ocenjujejo na kakšnih tisoč, a zdi se, da destinacija postaja vse bolj zanimiva, med drugim tudi zaradi izjemno nizkih cen, sploh če jih primerjamo z zneski, ki jih zaračunavajo gostinci v Sloveniji. Zajtrk, odvisno od restavracije, stane od 3 do 4,5 evra, testenine okoli 6,50 evra, lučka sladoleda okoli 2,50 evra, kava z mlekom pa stane nekaj več kot evro. Cene pic se gibljejo od šest evrov navzgor,  kot tudi cene burgerjev. Steklenica vina Kutjevo bo v malo boljših restavracijah stala okoli 14 evrov.

Podeželje, kot eden od razlogov obiska

Po izkušnjah Slovencev, ki so svoje bivanje v Banja Luki opisovali na družabnih omrežjih, se tam za zdaj zadržujejo kratek čas. Uradne statistike namreč kažejo, da  povprečno bivanje traja približno dan in pol, kar je običajno dovolj za ogled večine znamenitosti kraja. Poudarki so ogled mesta s turističnimi vodniki, ogled najbolj vzhodnega trapistovskega samostana v Evropi Marijina zvezda, ogled etno vasi Ljubačka dolina in ogled samostana Krupa na reki Vrbas.

Hrib s stavbami, obdan z drevesi v Banja Luki.
Foto: Wirestock iz iStock

Eden od razlogov za obisk je uživanje v podeželju – Banja Luka je ena največjih lokalnih skupnosti v BiH z ozemljem več kot 1.239 kvadratnih kilometrov, vendar urbano območje pokriva manj kot 15 odstotkov tega območja, kar pušča veliko možnosti za spoznavanje podeželskih običajev.

Morja ni, so pa tu bazeni

Pomanjkanje bližine morja hotelska ponudba nadomešča s ponudbo bazena – prek portala za skupinske popuste je na primer mogoče v wellnessu hotela Fortuna v srcu sezone dobiti nočitev z zajtrkom za dve osebi za 50 evrov za dvoposteljno sobo. To vključuje brezplačno parkiranje, turistično takso in uporabo zunanjih in notranjih bazenov ter brezplačen wellness.

Kanjon v Banji Luki.
Foto: Platz 1 iz iStock

Vendar pa se turisti poleg Banjaluke zanimajo tudi za nekatere bližnje kraje – denimo za terme Banja Vrućica v Tesliću, okoli 80 kilometrov od Banjaluke, za katere je mogoče najti ponudbe domačih agencij. Gre za namestitev in aranžmaje zdravljenja za devet dni po ceni 365 evrov za devet dni, ki vključuje prevoz, polni penzion, enodnevni izlet po dogovoru …

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članek5 pametnih načinov, kako prihraniti na dopustu
Naslednji članekZakaj se splača uvoziti avtomobil iz tujine in koliko lahko prihranimo?

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.